Tutkimukset osoittavat, että foolihaposta on hyötyä sekä miehille että naisille. Se on olennainen ravintoaine miehen terveydelle. Se auttaa myös suojaamaan sikiöitä synnynnäisiltä sairauksilta raskauden aikana.
Foolihappo, muilta nimiltään folaatti ja B9-vitamiini, kuuluu B-ryhmän vitamiineihin. Se on vesiliukoinen vitamiini, ja sitä on saatava ruokavaliosta.
Keho ei kykene varastoimaan foolihappoa, minkä vuoksi sitä tarvitaan säännöllisesti.
Foolihapon saatavuus vaikuttaa merkittävästi hedelmällisyyteen ja sikiön kehitykseen. Nukleiinihappojen tuotanto riippuu foolihapon saatavuudesta. Nukleiinihappo on olennainen RNA:n (ribonukleiinihappo) ja DNA:n (deoksiribonukleiinihappo) komponentti ja sitä tarvitaan jatkuvasti kehossa tapahtuvaan solunjakautumiseen.
Foolihapon puute voi siksi johtaa geenimutaatioihin siittiösoluissa ja alkioissa.

Kliininen tutkimus: Foolihappo saattaa vaikuttaa siittiötiheyteen ja siittiöiden lukumäärään.
Vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui tupakoivia ja tupakoimattomia miehiä, tutkittiin folaatin ja siittiöiden muuttujien suhdetta. Wallock ja kollegat analysoivat 24 tupakoimattoman ja 24 tupakoivan miehen veri- ja siemennestenäytteitä1. Tutkimuksessa mitattiin veren ja siemennesteen plasman homokysteiini- ja foolihappotasoja sekä siittiötiheyttä ja siittiöiden lukumäärää.
Tulokset
Tutkimuksessa saatiin selville, että
- Osallistujien siemennesteen plasman folaattipitoisuudet olivat keskimäärin 1,5-kertaisia veren plasman folaattipitoisuuksiin verrattuna. Tämä viittaa siihen, että siemennesteessä on oltava foolihappoa suurina pitoisuuksina.
- Tupakoivien miesten siemennesteen plasman folaattipitoisuudet olivat pienempiä kuin tupakoimattomilla miehillä.
- Miehillä, joiden siemennesteen plasman folaattipitoisuudet olivat suuria, myös siittiöiden lukumäärä ja siittiötiheys olivat suurempia.
Nämä tulokset ovat samansuuntaisia muiden tutkimusten kanssa, joissa on osoitettu, että tupakointi vähentää olennaisesti folaatin saatavuutta2. Foolihapon saatavuuden tärkeys uusien solujen rakentamisen ja ylläpidon kannalta saattaa selittää, miksi siittiöiden alhainen lukumäärä ja tiheys ovat yhteydessä siemennesteen plasman folaattitasoihin.
Kliininen tutkimus: Siemennesteen aneuploidian vähentäminen foolihapon avulla
Aneuploidia (kromosomipoikkeavuudet3) on kyseessä, kun yksittäisen kromosomin lukumäärä on poikkeava. Tällöin kromosomeja puuttuu tai on liikaa. Aneuploidia on yleinen geneettisten sairauksien syy. Se voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia ja on ollut yhteydessä myös tiettyihin syöpiin.
Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin sinkin, folaatin ja antioksidanttien (vitamiinit E ja C sekä B-karoteeni) vaikutuksia aneuploidian yleisyyteen ihmisen sukusoluissa4. Tätä varten analysoitiin 89 tupakoimattoman, terveen miehen siittiönäytteitä. Päivittäinen C- ja E-vitamiinin, B-karoteenin, sinkin ja folaatin saanti kartoitettiin ravitsemuskyselyllä. Kovariaatit otettiin analyysissä huomioon.
Tulokset
Tutkimuksessa havaittiin, että
- miehillä, joiden folaatin saanti oli hyvin taattu, oli vähemmän siittiöiden kromosomipoikkeavuuksia kuin vähän folaattia saavilla miehillä.
- sinkin ja antioksidanttien ja siittiöiden aneuploidian välillä ei näyttäisi olevan yhteyttä.
Foolihapon tärkeä rooli nukleiinihapon tuotannossa saattaa vaikuttaa näihin tuloksiin. Alhaiset folaattitasot rajoittavat kehon kykyä syntetisoida RNA:ta ja DNA:ta. Tämä voi aiheuttaa virheitä geneettisen materiaalin kopioitumisessa ja vaikuttaa siittiöiden kehitykseen. Koska siittiöiden kypsyminen kestää kolme kuukautta, huomattava foolihapon puute vaikuttaa negatiivisesti siittiöiden kehitykseen.
Kliininen tutkimus: Miehen hedelmällisyyden parantaminen foolihappolisällä
Alankomaissa Wong kollegoineen arvioi foolihapon ja sinkkisulfaatin vaikutusta siittiöiden muuttujiin5. Tämä interventiotutkimus, joka oli lumelääkkeellä kontrolloitu kaksoissokkotutkimus, kesti yli 26 viikkoa. Siihen osallistui 108 hedelmällistä ja 103 heikosta hedelmällisyydestä kärsivää miestä.
Osallistujille annettiin satunnaisesti joko foolihappoa ja lumelääkettä, sinkkisulfaattia ja lumelääkettä, foolihappoa ja sinkkisulfaattia tai kahta lumelääkettä. Päivittäinen sinkkisulfaattiannos oli 66 mg ja foolihappoannos 5 mg (5,000 μg). Siemennesteanalyysi tehtiin sekä ennen ravintolisien antamista että tutkimuksen lopussa.
Tulokset
Tutkimuksessa saatiin selville, että
- normaalien siittiöiden määrä lisääntyi 74 prosenttia miehillä, joiden hedelmällisyys oli heikentynyt, sen jälkeen kun heille annettiin foolihappoa ja sinkkisulfaattia.
- myös hedelmällisten miesten siittiöiden lukumäärä kasvoi, kun he saivat sinkkisulfaattia ja foolihappoa sisältävää ravintolisää.
Tämä tutkimus viittaa siihen, että riittävä foolihapon saanti on välttämätön normaalin siittiömäärän takaamiseksi. Foolihappolisä yhdessä muiden hivenaineiden kuten sinkin kanssa saattaa auttaa parantamaan hedelmällisyyttä.
Foolihappo ja raskaus

Sikiön terveen kehityksen tukemiseksi on tärkeää varmistaa riittävä foolihapon saanti. Folaattia tarvitaan tukemaan solunjakautumista ja -kasvua. Se on tärkeä vitamiini DNA- ja RNA-synteesin sekä terveiden punasolujen kehittymisen kannalta.
Riittämätön foolihappopitoisuus on yhteydessä aivojen, selkärangan ja hermostoputken vaurioihin. Moni näistä ongelmista kehittyy, ennen kuin nainen edes tajuaa olevansa raskaana. Tämän vuoksi on tärkeää lisätä foolihapon saantia ennen raskaaksi yrittämistä.
Isossa-Britanniassa Scientific Advisory Committee on Nutrition suosittelee raskautta suunnitteleville naisille 400 µg:n päivittäistä foolihappoannosta raskauden koko ensimmäisen kolmanneksen ajan. Naisia, joilla on ollut sikiövaurioihin johtaneita raskauksia, suositellaan ottamaan 5 mg:n päivittäinen annos ennen raskaaksi yrittämistä ja 12 ensimmäisen raskausviikon ajan. Tämä voi auttaa vähentämään hermostoputken vaurioita jopa 75 prosentilla6.
Paljon foolihappoa sisältäviä ruoka-aineita
Hyviä foolihapon lähteitä ovat kananmunat, linssit, lehtisalaatti, maito, herneet, parsa, hiiva, parsakaali, täysjyvävehnäleipä, pinaatti, appelsiini, ruusukaali, kaali, kukkakaali ja munuaiset.
Noin 85 prosenttia väestöstä saa ravinnostaan liian vähän folaattia. Joissakin maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, folaatin lisääminen yleisiin elintarvikkeisiin kuten maitotuotteisiin, jauhoihin ja kananmuniin on sallittu.
Yhteenveto
Sekä miehet että naiset tarvitsevat foolihappoa terveen hedelmällisyyden tukemiseksi. Foolihappo on tärkeä miehen hedelmällisyydelle, sillä se edistää normaalia siittiötiheyttä, siittiöiden lukumäärää, muotoa ja liikkuvuutta. Tutkimuksissa on osoitettu, että siittiöiden geneettisiä virheitä voidaan vähentää säännöllisesti nautittavilla foolihappolisillä.
Äidiksi haluaville naisille foolihappo on tärkeä vitamiini, sillä se estää selkärangan, aivojen ja hermostoputken vaurioita sikiöillä. Naisten on suositeltavaa nauttia laadukasta foolihappolisää ennen raskaaksi yrittämistä. Foolihappolisän nauttimista tulisi jatkaa vähintään kolmen ensimmäisen raskauskuukauden ajan.
Foolihappo miehen hedelmällisyyden kohottajana

Foolihappo on tehokas miehen hedelmällisyyttä parantava ravintoaine, mutta se on vain yksi monista niin kutsutuista hedelmällisyyttä parantavista ravintoaineista. Vaikka se vaikuttaa yleisesti ottaen hedelmällisyyteen positiivisesti, se ei suojaa siittiöitä oksidatiivisiltä vaurioilta.
Kliinisissä tutkimuksissa on usein osoitettu, että
Olemme siksi vertailleet 18 miehen hedelmällisyyttä parantavaa moniravintolisää avoimessa rinnakkaisarvioinnissa.
Lisää siittiöitä parantavia ravintoaineita
Viitteet
- “Wallock L. et.al. (2001). Low seminal plasma folate concentrations are associated with low sperm density and count in male smokers and non-smokers. Fertility and Sterility, Volume 75, (pp. 252-9).” ↩
- “Gabriel, H. et.al. (2006). Chronic cigarette smoking is associated with diminished folate status, altered folate form distribution, and increased genetic damage in the buccal mucosa of healthy adults. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 83, Issue 4, (pp. 263).” ↩
- ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12735865” ↩
- “Young, S. et.al (2007). The association of folate, zinc and antioxidant intake with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Human Reproduction, Volume 23, Issue 5, (pp. 1014-1022).” ↩
- “Wong, W. et.al. (2002). Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Fertility and Sterility, Volume 77, Issue 3, (pp. 491-8).” ↩
- “Holmes, L. et.al. (1997). Teratology Society Consensus Statement on Use of Folic Acid to Reduce the Risk of Birth Defects. Teratology, Volume 55 381 (1997).” ↩
- ”http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- ”Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩