• Suurin osa asiantuntijoista määrittelee hedelmättömyyden kyvyttömyydeksi tulla raskaaksi vähintään yhden vuoden yrittämisen jälkeen.
 • Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi, mutta joilla on toistuvia keskenmenoja, määritellään hedelmättömiksi.
 • Miesten sanotaan olevan hedelmättömiä, jos heidän siemennesteanalyysinsä tulokset: siittiöiden lukumäärä, siittiöiden liikkuvuus (liikkuminen eteenpäin), morfologia (muoto) ja monet muut keskeiset ominaisuudet, ovat alle WHO:n asettamien minimiarvojen.

Raskaus on monimutkaisen tapahtumaketjun tulos. Raskaaksi tuleminen edellyttää:

 • munasolun irtoamista munasarjoista (ovulaatio).
 • munasolun kulkeutumista munanjohtimia pitkin kohtuun.
 • miehen siittiön liittymistä munasoluun matkan varrella eli munasolun hedelmöittymistä.
 • hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun seinämään.

Hedelmättömyys voi johtua useista syistä, jotka voivat haitata jotakin näistä vaiheista.

Kuinka kauan kestää tulla luonnollisesti raskaaksi?

Tämä on hyvin yksilöllistä. Jotkut pariskunnat tulevat raskaaksi nopeasti, kun taas toisilla se voi kestää kauemmin. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että jos sinä ja kumppanisi olette onnistumatta yrittäneet tulla raskaaksi noin 12 kuukautta, voi olla hyvä hakeutua lapsettomuushoitoihin erikoistuneen asiantuntijan puheille. Tämä koskee pariskuntia, jotka ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä noin kolmesti viikossa ja ovat alle 35-vuotiaita. Yli 35-vuotiaille pariskunnille on suositeltavaa hakea apua kuuden kuukauden yrittämisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että hedelmällisyys heikkenee huomattavasti 35 ikävuoden jälkeen. Mitä pikemmin ongelmiin haetaan ammattiapua, sitä paremmat ovat mahdollisuudet ongelmien ratkaisuun. Naisten on suositeltavaa hakeutua lapsettomuuden hoitoon erikoistuneen ammattilaisen vastaanotolle myös, jos he kärsivät tietyistä sairauksista kuten sisäsynnytintulehdus, endometrioosi, kohdun kasvaimet, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä tai diabetes. Myös naisia, joilla on ollut kilpirauhasongelmia, epäsäännölliset kuukautiset tai syöpä, rohkaistaan konsultoimaan ammattilaista. Asiaa ei kannata pitkittää liikaa, vaan hakeutua lapsettomuushoitoihin erikoistuneen asiantuntijan luokse kuuden kuukauden raskaaksi yrittämisen jälkeen. Miesten, joilla on erektio-ongelmia, tulisi niin ikään hakeutua lääkärille. On myös hyvä pyytää siemennesteanalyysia mahdollisten poikkeavuuksien tunnistamiseksi. Monissa tapauksissa näihin ongelmiin voidaan puuttua ja hedelmällisyyttä parantaa. Kaikissa tapauksissa lapsettomuuden hoitoon erikoistunut asiantuntija voi antaa sinulle kokonaisvaltaisen terveysarvion. Asiantuntija voi tehdä testejä mahdollisten hedelmöittymistä estävien sairauksien määrittämiseksi. Usein pariskunnat tulevat raskaaksi nopeasti, kunhan sairauteen/ongelmaan on saatu apua.

Miten asiantuntija toteaa hedelmättömyyden?

Jos olet vuoden aktiivisesti yrittänyt tulla raskaaksi siinä onnistumatta, lääkäri tavallisesti diagnosoi sinut hedelmättömäksi. Aktiiviseksi raskaaksi yrittämiseksi katsotaan suojaamattoman seksin harrastaminen vähintään kahden kolmen päivän välein. Lääkäri tarjoaa neuvontaa ja antaa hoitosuosituksia alle 35-vuotiaille naisille, jotka eivät ole tulleet raskaaksi vuoden sisällä. Joissakin tapauksissa lääkärit antavat hoitosuosituksia jo kuuden kuukauden aktiivisen raskaaksi yrittämisen jälkeen, jos kyseessä on yli 35-vuotias nainen tai nainen, jolla on todettu jokin sairaus. Lääkäri tutkii henkilön koko potilashistorian ja tekee tiettyjä testejä hedelmällisyyden määrittämiseksi. Mahdollisia testejä ovat verikokeet, siemennesteanalyysi, ultraäänitutkimukset ja kokonaisvaltainen terveystarkastus. Näiden tutkimusten avulla voidaan arvioida hedelmättömyyden mahdollisia syitä. Monissa tapauksissa tietyillä elämäntyylin muutoksilla voidaan huomattavasti parantaa hedelmöittymismahdollisuuksia.

Mitkä ovat yleisimmät hedelmättömyyden syyt naisilla?

Naisten hedelmättömyyden yleisin syy ovat ovulaatio-ongelmat. Eri hoitomuotoja on kuitenkin tutkittu paljon. Tutkijat ovat kehittäneet lääkkeitä, kuten Clomiphene ja Menogan/Repronex, joilla voidaan hoitaa n. 70 % ovulaatio-ongelmista. Ovulaatio-ongelmiin on monia syitä. Yleisiä ovulaatio-ongelmien aiheuttajia ovat arpiset munasarjat, hormoniepätasapaino, munarakkulaan liittyvät ongelmat sekä ennenaikainen menopaussi. Toinen yleinen hedelmättömyyden syy on endometrioosi. Tästä gynekologisesta sairaudesta kärsii yli 1,5 miljoonaa naista Yhdistyneessä kuningaskunnassa, minkä vuosittaiset kustannukset julkisessa terveydenhuollossa ovat n. 8 miljardia puntaa, sanoo Helen North, Endometriosis UK -hyväntekeväisyysjärjestön toimitusjohtaja1. Tutkimukset osoittavat, että lähes 10 % hedelmällisyysongelmista raportoivista naisista, kärsii endometrioosista2. On arvioitu, että 40 % näistä naisista diagnosoidaan hedelmättömiksi tämän sairauden vuoksi. Endometrioosista kärsivillä naisilla on pienemmät mahdollisuudet tulla raskaaksi ovulaation aikana kuin terveillä naisilla. Joissakin tapauksissa naisten hedelmättömyyden taustalla voi olla kohdun poikkeavuus tai kohdunkaulan limaan liittyvät ongelmat. Myös elintavat, kuten alkoholin tai huumeiden käyttö tai liian niukka ravitsemus, voivat olla hedelmällisyyden esteenä.

Mitkä ovat miesten hedelmättömyyden pääasialliset syyt?

Miesten hedelmättömyys on yhtä yleistä kuin naisten. Lapsettomuushoitoihin erikoistunut asiantuntija voi tutkia siittiöiden määrän, morfologian ja liikkuvuuden ja arvioida ovatko ne normaalirajoissa. Kyseessä on yksinkertainen siemennestenäytteen laboratorioanalyysi. Mistä tahansa kyseisistä poikkeavuuksista kärsiville miehille on tarjolla on useita hoitovaihtoehtoja. Joissakin tapauksissa siittiöiden kunto on hyvä, vaikka niiden kulkureitillä olisi ongelmia. Tukokset voivat estää siittiöitä pääsemästä ulos ja aiheuttaa siten hedelmättömyyttä. Toinen yleinen hedelmättömyyden syy miehillä ovat kiveskohjut. Ne ovat suonikohjun kaltaisia, mutta sijaitsevat kivespussissa. Kiveskohju nostaa kivespussien lämpötilaa. Jos siemenneste kuumenee liikaa, se voi kärsiä vaurioita, jotka voivat heikentää hedelmällisyyttä ja vaikeuttaa hedelmöittämistä. Hedelmättömyyden hoitoon on olemassa useita keinoja. Yleisiä keinoja ovat muun muassa keinohedelmöitys, erilaiset hedelmättömyyslääkkeet ja mikroinjektio (ICSI). Kuitenkin myös yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla kuten tasapainoisella, terveellisellä ruokavaliolla, kunnosta huolehtimisella ja stressin välttämisellä voidaan monissa tapauksissa parantaa siittiöiden terveyttä ja hedelmällisyyttä.

Voinko määrittää, milloin olen hedelmällisimmilläni?

Lapsettomuushoitoihin perehtyneet asiantuntijat kehottavat pariskuntia harrastamaan seksiä vähintään kolmesti viikossa hedelmöittymismahdollisuuksien parantamiseksi. Aktiivinen raskaaksi yrittäminen on suositeltavampaa kuin hedelmällisimpien päivien määrittäminen. Se on paras mahdollinen tapa tulla raskaaksi luonnollista tietä. Tosin hedelmällisyyden huippupäivien tietäminen voi olla hyödyllistä, jotta seksuaalista aktiivisuutta osataan lisätä näinä päivinä. Jos pystyt määrittämään ovulaatiohetkesi, voit myös helposti määrittää hedelmällisimmän hetkesi. Tämä edellyttää, että tunnet kuukautiskiertosi. Jos kuukautisesi ovat säännölliset, ovulaatiopäivän laskeminen on helppoa. Useimmilla naisilla tämä on kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista. Vaikka kuukautiskiertosi olisi epäsäännöllinen, on silti mahdollista määrittää todennäköisimmät ovulaatiopäivät. Tämä voidaan tehdä mittaamalla kehon peruslämpötila (BBT). Kehosi peruslämpötila on aamulla heti heräämisen jälkeen tai vähintään kolmen tunnin unien jälkeen mitattu lämpötila. Lämpötila on mitattava erityisellä aamulämmön mittaamiseen tarkoitetulla mittarilla ja ennen sängystä nousemista. Ovulaation aikana peruslämpötila on tavallisesti hieman tavallista korkeampi. Voit myös käyttää erityisiä ovulaatiomittareita. Ne havaitsevat ennen ovulaatiota virtsassa näkyvät hormonimuutokset. Ne ovat erittäin tarkkoja, vaikkakin niiden kuukausittainen käyttö voi tulla melko kalliiksi. Kohdunkaulan limaa tarkkailemalla voit myös seurata ovuloimistasi3. Kun kohdunkaulan lima kirkastuu, ja sitä erittyy runsaammin, se on merkki hedelmällisyyden lisääntymisestä. Tämä kestää muutaman päivän. Kun ovulaatio on tapahtunut, kohdunkaulan lima kuivettuu, tai se muuttuu sameaksi ja epämääräiseksi. Hedelmällisyysasiantuntijat suosittelevat usein harrastamaan seksiä päivittäin tai joka toinen päivä viisi päivää ennen ovulaatiota. On suositeltavaa harrastaa säännöllistä seksiä myös ovulaation aikana. Tämä lisää raskaaksi tulon mahdollisuutta.

Millaiselta näyttävät Yhdistyneen kuningaskunnan hedelmällisyystilastot?

Yhdistyneessä kuningaskunnassa noin yhdellä seitsemästä pariskunnasta on vaikeuksia tulla raskaaksi. Tämä vastaa n. 3,5 miljoonaa ihmistä. Yleisesti ottaen 84 % pariskunnista tulee raskaaksi vuoden aktiivisen yrittämisen aikana. Tilastot osoittavat, että 100 luonnollisesti raskaaksi yrittävää paria kohti

 • 84 tulee raskaaksi 1 vuoden sisällä
 • 92 tulee raskaaksi 2 vuoden sisällä
 • 93 tulee raskaaksi 3 vuoden sisällä

Pareilla, jotka ovat yrittäneet tulla raskaaksi kolme vuotta siinä onnistumatta, mahdollisuudet tulla raskaaksi seuraavien 12 kuukauden aikana, ovat alle 25 prosenttia. Parit, jotka eivät voi tulla raskaaksi luonnollista tietä, keinohedelmöityshoidot voivat olla yksi vaihtoehto. Keinohedelmöityshoitojen onnistuminen riippuu useista eri tekijöistä, kuten iästä ja hedelmättömyyden syystä. Yhdistyneen kuningaskunnan keinohedelmöityshoidoista vastaavan Human Fertilisation & Embryology Authority -viranomaisen tilastot vuodelta 2011 osoittavat, että vain hieman yli 25 % sellaisista keinohedelmöityshoidoista, joissa käytetään naisen omia munasoluja, johtavat raskauteen4. Noin 2 prosenttia Yhdistyneessä kuningaskunnassa syntyneistä vauvoista on saatu aikaan keinohedelmöityshoidoilla. Keinohedelmöityshoitoja ei kuitenkaan suositella yli 42-vuotiaille naisille, sillä hedelmöittymismahdollisuuksien uskotaan olevan liian alhaiset.

Miten siittiöiden pieni lukumäärä vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja mitä hedelmöittymisen parantamiseksi voidaan tehdä?

Ejakulaatissa on tavallisesti vähintään 20 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Keskimäärin siittiöitä on 60 miljoonaa/ml. Joillakin miehillä siittiöiden lukumäärä voi olla jopa yli 200 miljoonaa/ml. Siittiöiden nollatulos on merkki tukoksesta/esteestä jossakin miehen lisääntymisjärjestelmässä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että siittiöiden lukumäärä ei ole ainoa hedelmällisyyden kannalta tärkeä tekijä. Myös hyvä liikkuvuus on olennainen tekijä. Siittiöiden on kyettävä tunkeutumaan munanjohtimien lävitse voidakseen hedelmöittää munasolun. Hedelmöittymisen kannalta liikkuvuuden on oltava normaali vähintään 50 prosentilla siittiöistä. Myös siittiöiden morfologian on oltava terve. Hedelmöittymismahdollisuuksia voidaan parantaa hoitamalla siittiöiden alhaista lukumäärää. Jos ongelman syyksi on todettu hormoniepätasapaino, siittiöiden määrä voidaan saada nousemaan normaalitasolle hormonilääkityksillä. Näillä lääkkeillä pyritään tehostamaan siittiöiden tuotantoa ja parantamaan niiden liikkuvuutta. Jos lisääntymiselimissä on tukos, ongelman poistaminen voi vaatia kirurgista toimenpidettä. Näin etenkin, jos siittiöiden lukumäärä on nolla. Hedelmöittyminen helpottuu usein huomattavasti, kun korjaava leikkaus on tehty. Myös monet muut tekijät voivat vaikuttaa siittiöiden terveyteen. Stressi, sairaus, epäterveellinen ruokavalio, liiallinen alkoholin ja huumeiden käyttö sekä liian vähäinen liikunta voivat vaikuttaa siittiöiden lukumäärään ja niiden laatuun. On tärkeää pitää mielessä, että siittiöiden kypsyminen kestää kolme kuukautta. Negatiiviset olosuhteet tänä aikana voivat vaikuttaa negatiivisesti siittiöiden terveyteen.

Mikä heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja miten se vaikuttaa hedelmöittymiseen?

Huono ruokavalio voi merkittävästi vaikuttaa siittiöiden liikkuvuuteen. Tiettyjen aminohappojen, vitamiinien ja mineraalien puute voi heikentää siittiöiden terveyttä huomattavasti ja hidastaa niiden liikettä5. Hedelmällisyysammattilaiset rohkaisevat aina raskautta yrittäviä miehiä ja naisia noudattamaan terveellistä, tasapainoista ruokavaliota. Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa siittiöiden poikkeavuuksia ja heikentää niiden liikkuvuutta. Erityisesti steroidit ja hormonilääkkeet voivat haitata liikkuvuutta6. Muut elämäntapatekijät kuten alkoholin, marihuanan ja tupakan kulutus voivat heikentää siittiöiden liikkuvuutta. Vaikka siittiöiden liikkuvuus olisi heikko, hedelmöittyminen on silti mahdollista. Tosin se saattaa vaatia enemmän aikaa. Hyvä uutinen on, että siittiöiden laadun, määrän ja liikkuvuuden parantamiseksi on olemassa monia hoitokeinoja.

Voiko naisen orgasmi edistää hedelmöittymistä?

Monet tutkijat uskovat, että naisen orgasmi voi parantaa hedelmöittymismahdollisuuksia. Kohdun supistuminen tehostaa siittiöiden liikkumista kohdun kaulan suulle. Jos nainen saa orgasmin yhdynnän aikana, hän myös todennäköisemmin on rentoutunut ja vapautunut. Tämä on tärkeää hedelmöittymisen kannalta, sillä stressi voi haitata hedelmällisyyttä. Miehillä tyydyttävä, stimuloiva seksi voi lisätä ejakulaatin määrää jopa 50 prosentilla. Molempien osapuolten seksinautinnon tietoinen parantaminen voi parantaa hedelmällisyyttä ja hedelmöittymismahdollisuuksia.

Mitä tarkoittaa koeputkihedelmöitys?

Koeputkihedelmöitys tarkoittaa naisen munasolun hedelmöittämistä miehen siittiöillä kehon ulkopuolella. Tähän viitataan joskus puhumalla “koeputkivauvoista”. Kun munasolu on hedelmöittynyt, se siirretään naisen kohtuun. Naisen ikä ja terveys vaikuttavat siihen, kuinka monta hedelmöittynyttä munasolua kohtuun siirretään. Myös naisen asuinmaalla on merkitystä. Jotkin maat ovat asettaneet rajoituksia siirrettävien terveiden alkioiden määrälle. Onnistuneen alkion kiinnittymisen mahdollisuus kasvaa, kun alkioita siirretään useampi. Joissakin tapauksissa alkioita saatetaan siirtää useampi, mutta kohtuun kiinnittyy vain yksi tai ei yhtäkään. Joissakin tapauksissa kohtuun kiinnittyy kaikki siirretyt alkiot tai moni niistä. Tämä johtaa monisikiöraskauteen. Tämä on monille pariskunnille pääasiallinen huolenaihe. Sillä monisikiöraskauksiin liittyy potentiaalinen riski sekä äidille että syntymättömille lapsille. Suurin osa lapsettomuushoitoihin erikoistuneista lääkäreistä Yhdistyneessä kuningaskunnassa siirtääkin koeputkihedelmöityshoidoissa vain 2 tai 3 terveintä alkiota.

Milloin koeputkihedelmöityshoito saattaa olla sinulle sopiva hoitomuoto?

Koeputkihedelmöityshoito saattaa olla sinulle sopiva hoitomuoto, jos olet kumppanisi kanssa yrittänyt tulla raskaaksi yli 12 kuukautta, ja muut lisääntymiskeinot ovat osoittautuneet tuloksettomiksi. Tietyt tekijät auttavat määrittämään soveltuvuutesi. Tällaisia tekijöitä ovat munanjohtimen toimintahäiriöt, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, prolaktiinia inhiboiva tekijä (PIF), endometrioosi, kohtuun ja kohdunkaulan limaan liittyvät ongelmat, epäonnistunut kohdunsisäinen inseminaatio ja selittämätön hedelmättömyys.

Onko olemassa keino, jolla voin määrittää ovulaatioajankohtani?

Naisille, joiden kierto on säännöllinen, ovulaation määrittäminen on helppoa. Tavallisesti ovulaatio tapahtuu n. 14 päivää ennen kuukautisten alkamista. Tämä perustuu 28 päivän kiertoon. Kaikkien naisten kuukautiskierto ei kuitenkaan ole näin säännöllinen. On suositeltavaa seurata kiertoa tarkkaan muutama kuukausi kuukautiskierron pituuden ja kuukausittaisen vaihtelun määrittämiseksi. On olemassa useita erilaisia ovulaatiolaskureita. Ne voivat olla hyvä apu naisille, jotka haluavat määrittää jokaisen kierron hedelmällisimmät päivät. Niistä voi olla apua sekä säännöllisen että epäsäännöllisen kierron omaaville naisille. Ovulaatiopäivien seuraamisen lisäksi on tärkeää tuntea oma kehonsa. Monet naiset havaitsevat itsessään selviä merkkejä ovulaatiosta. Pieni pistos tai kramppi vatsassa voi olla merkki siitä, että kuukautiset ovat alkamassa. Kaikki naiset eivät kuitenkaan havaitse ovulaation lähestymisestä kertovia merkkejä. Toinen tapa selvittää ovulaation ajankohta on aamulämpö (BBT). Aamulämmön kirjaaminen ylös päivittäin antaa tietoa hormonitasoistasi ja siitä, milloin ovulaatiosi tapahtuu. Jotkut naiset osaavat määrittää ovulaationsa myös seuraamalla kohdunkaulan liman muutoksia kierron aikana. Kun munasolu on valmis irtoamaan, kohdunkaulan liman koostumus ja rakenne muuttuvat.

Mikä on kaksivaiheinen lämpötilakäyrä?

On tärkeää tuntea kaksivaiheinen lämpötilakäyrä, kun seuraat aamulämpöäsi. Kaksivaiheinen lämpötilakäyrä sijoituu Kuukautiskiertosi keskivaiheille. Siinä on tavallisesti kaksi vaihetta. Ensimmäinen vaihe on juuri ennen ovulaatiota alkava follikulaarivaihe, jonka aikana lämpötila on alhaisempi. Toinen vaihe on ovulaation jälkeen alkava keltarauhasvaihe, jonka aikana lämpötila nousee keskimäärin 0,02 astetta. Vaikka tämä ei tunnu merkittävältä nousulta, tämä ovulaation alkuun viittaava lämpötilan nousu on tunnstettavissa erityisellä lämpömittarilla. Koska hedelmöittymisaika on pieni, on hyvä tietää ovulaation tarkka ajankohta optimaalisen yhdyntäajankohdan määrittämiseksi.

Aiheuttavatko munasarjojen kystat hedelmättömyyttä?

Joskus munasarjoissa olevat kystat saattavat heikentää hedelmällisyyttä. Kysta saattaa sen esiintymispaikasta ja tyypistä riippuen vaikeuttaa hedelmöittymistä tai aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä. On olemassa monia kystatyyppejä. Endometrioosi voi aiheuttaa endometrioomakystia, jotka aiheuttavat hedelmällisyysongelmia kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymäkin. Nämä ovat kaksi pääasiallista kystien aiheuttamaa hedelmällisyysongelmaa. On olemassa myös muita munasarjojen kystiä, jotka eivät ole niin ongelmallisia. Näitä ovat kystadenooma, teratooma ja toiminnallinen kysta. Yleisimpiä ovat toiminnalliset kystat. Ne luokitellaan usein joko keltarauhas- tai munarakkulakystiksi. Niitä kehittyy kuukautisten aikana, eivätkä ne johda hedelmättömyyteen. Ne ovat itse asiassa vahvoja merkkejä siitä, että lisääntymisjärjestelmä on terve ja toimii oikein. Kystadenoomat ja teratoomat eivät vaikuta negatiivisesti hedelmällisyyteen. Kystadenoomat tosin vaativat hoitoa. Kasvaessaan liian isoiksi tällaiset kystat voivat aiheuttaa hedelmällisyysongelmia.

Miten monirakkulaoireyhtymä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Jotkut monirakkulaoireyhtymästä kärsivät naiset voivat silti tulla raskaaksi ilman koeputkihedelmöitystä tai lisääntymisteknologioita. Monirakkulaoireyhtymä voi kuitenkin vaikeuttaa hedelmöittymistä kuukautisten poisjäännin tai epäsäännöllisyyksien vuoksi. Tästä huolimatta monet naiset voivat tulla luonnollisesti raskaaksi pitämällä tarkasti kirjaa hedelmällisyydestä kertovista merkeistä ja tekemällä myönteisiä elämäntapamuutoksia. Tämä saattaa tarkoittaa sellaisten ruokien lisäämistä ruokavalioon, jotka edistävät tervettä kuukautiskiertoa, säännöllisiä yhdyntöjä ja stressittömyyttä hedelmöittymisen suhteen. Monet naiset ovat tulleet raskaaksi sattumalta monirakkulaoireyhtymästä huolimatta.

Miten sisäsynnytintulehdus vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Sisäsynnytintulehdus on tulehdus, joka vaikuttaa lisääntymisjärjestelmään. Jokainen sisäsynnytintulehdus heikentää hedelmällisyyttä7. Siksi on erittäin tärkeää käydä säännöllisesti kontrollissa mahdollisten sukupuolitautien ja muiden tulehdusten selvittämiseksi, sisäsynnytintulehduksen riskin vähentämiseksi ja keston lyhentämiseksi. Mitä nopeammin sisäsynnytintulehdus todetaan, sitä nopeammin se voidaan hoitaa, ja sitä pienempi on hedelmättömyysriski. Jos sinulla on ollut sisäsynnytintulehdus, munanjohtimiin on saattanut muodostunut arpikudosta. Vakavissa tapauksissa se saattaa estää siittiöitä pääsemästä munasoluun tai tukkia alkion kulkureitin. Jos siittiöt kykenevät hedelmöittämään munasolun, mutta eivät onnistu liikkumaan kohtuun, kohdunulkoisen raskauden riski on suuri. Tällainen raskaus joudutaan lopettamaan leikkauksella tai lääkkeillä. Siitä huolimatta hedelmöittyminen ja terve raskaus ovat mahdollisia. Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan ole riskitöntä ja raskaaksi tuleminen voi olla vaikeaa. Koeputkihedelmöitys tai mikroinjektio voivat olla tarpeen.

Mikä aiheuttaa keskenmenoja ja miten ne voidaan välttää?

Keskenmeno voi olla perheenlisäystä toivoville pariskunnille katastrofi. Psyykkinen ja fyysinen ahdistus voivat olla ylivoimaisia, ja monet pariskunnat jäävät yksin miettimään, mikä meni pieleen. Tosiasia on, ettei suurimmalle osalle keskenmenoja ole tiettyä syytä. Tutkimusten mukaan yksi neljäsosa raskauksista päättyy keskenmenoon. Pariskuntien on hyvin tärkeä ymmärtää, että keskenmenoja voi vain tapahtua, vaikka pariskunta olisi tehnyt kaiken tukeakseen tervettä sikiönkehitystä. Jotkut tekijät, kuten hormonaaliset ongelmat, anatomiset poikkeavuudet, geenit, tulehdukset, immunologiset sairaudet, alkoholin- tai huumeidenkäyttö raskauden aikana, voivat edistää keskenmenoja. Keskenmenon jälkeen on hyvä keskustella synnytyslääkärin tai gynekologin kanssa siitä, milloin on hyvä alkaa yrittää raskautta uudelleen. Monet hedelmällisyysasiantuntijat kehottavat odottamaan seuraavaa kuukautiskiertoa ennen seuraavaa raskaaksi yrittämistä. Joissakin tapauksissa voi olla suositeltavaa odottaa pidempäänkin. Tämä riippuu henkilökohtaisesta tilanteesta ja lisääntymisterveydestä. Jos keskenmenon syy on tiedossa, ongelma voidaan mahdollisesti hoitaa, jotta sama ei tapahtuisi uudelleen. Joissakin tapauksissa ei ehkä ole turvallista tulla raskaaksi ilman hoitoa tai lääkinnällistä tukea ja valvontaa.

Mitä BBT:n kirjaaminen tarkoittaa?

BBT tulee englanninkielen sanoista Basal Body Temperature ja tarkoittaa aamulämpöä. Aamulämmön kirjaamalla naiset voivat määrittää ovulaatioajankohtansa. Aamulämmön kirjaaminen päivittäin kuukauden ajan auttaa tunnistamaan kehon pienet lämpötilan muutokset, jotka viestivät hormonaalisista muutoksista. Estrogeenitaso nousee ennen ovulaatiota. Ovulaation aikana ja sen jälkeen taas progesteronitasot nousevat. Yleisesti ottaen aamulämpö on matalampi ennen ovulaatiota, mutta nousee vähitellen progesteronipitoisuuksien noustessa. Tätä aamulämmön nousua voidaan käyttää määrittämään parhaat ajat raskaaksi yrittämiselle ja tulemiselle. On aina hyvä idea kirjata aamulämpötilat muutaman kuukauden ajalta. Näin laskettu ovulaatiopäivä on luotettavampi. Muutaman kuukauden jälkeen sinun pitäisi kyetä tunnistamaan normaali aamulämpö ennen ovulaatiota, ovulaation aikana ja ovulaation jälkeen.

Mitä on lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja hoito ja miten sillä voidaan parantaa luonnollisia hedelmöittymismahdollisuuksia?

Lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja hoito tarkoittaa lääkärin konsultointia ja hoitoon hakeutumista ennen raskaaksi yrittämistä. Tämä voi auttaa molempia kumppaneita selvittämään mahdolliset hedelmöittymistä vaikeuttavat ja tervettä raskautta haittaavat tekijät. Näiden konsultaatioiden aikana lapsettomuusasiantuntija suorittaa kokonaisvaltaisen lääkärintarkastuksen ja dokumentoi henkilökohtaisen ja perheen potilashistorian. Potilashistorian, laboratoriotulosten ja fyysisen lääkärintarkastuksen avulla mahdolliset riskitekijät ja komplikaatioriskit voidaan tunnistaa. Jos jommalla kummalla kumppaneista todetaan potentiaalisia ongelmia, lääkäri voi tehdä suosituksia soveltuvista hoitomuodoista. Tämä saattaa tarkoittaa yksinkertaisia muutoksia elämäntapaan kuten parannuksia ruokavalioon tai säännöllisempää kuntoilua. Pohjimmiltaan lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja hoito auttaa varmistamaan, että molempien kumppanien lisääntymisterveys on hyvä ja hedelmöittymismahdollisuudet ovat paremmat. Jos lisääntymisterveydessä havaitaan ongelmia, lisääntymisterveyttä edistävässä neuvonnassa ja hoidossa voidaan selvittää mahdolliset komplikaatiot ennen raskaaksi yrittämistä.

Miten tupakointi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja hedelmöittymiseen?

Jos kumppanisi tupakoi, se vaikuttaa hedelmällisyyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hedelmättömyys kärsii n. 10 tupakkaa päivässä polttavilla naisilla tupakoimattomiin naisiin verrattuna. Näillä naisilla hedelmöittyminen kestää pidempään, ja keskenmenojen riski kasvaa. Tupakoiminen voi vähentää myös siittiöiden määrää ja laatua ja alentaa siten miehen hedelmällisyyttä8. Passiivinen tupakointi on lähes yhtä haitallista kuin aktiivinenkin tupakointi. On erittäin suositeltavaa, ettei kumpikaan raskaaksi yrittävästä pariskunnasta tupakoi. Tupakointi haittaa paitsi henkilöiden omaa terveyttä ja hedelmällisyyttä, voi olla myös hyvin vaarallista syntyvälle lapselle raskauden aikana ja sen jälkeen. Raskauden aikaisen tupakoinnin tiedetään aiheuttavan vauvojen sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Uudessa tutkimuksessa on saatu selville, että sikiön altistuminen tupakansavulle saattaa aiheuttaa muutoksia tietyissä geeneissä, jotka altistavat tiettyjen sairauksien kehittymiselle myöhemmällä iällä9. Kätkytkuolemat liittyvät usein vanhempien tupakointiin. Äskettäin tehty metadata-analyysi, jossa arvioitiin 35 kontrolloitua tapaustutkimusta, vahvistaa yhteyden äitien tupakoinnin ja kohonneen kätkytkuolemariskin välillä10. Tämä kohonnut riski on havaittu myös vauvoilla, jotka nukkuvat raskauden jälkeen tupakointia jatkaneiden vanhempien kanssa.

Voiko marihuanan polttaminen vaikuttaa hedelmällisyyteen ja hedelmöittymiseen?

Tutkimuksissa on havaittu, että marihuanaa polttavilla naisilla on hedelmällisyysongelmia. Tutkimustulokset viittaavat marihuanan käytön ja epäsäännöllisten kuukautisten, heikon libidon, hormonitasojen vaihtelun ja keskenmenojen väliseen yhteyteen11. Toisissa tutkimuksissa taas on osoitettu marihuanaa polttavien miesten sittiöiden määrän ja liikkuvuuden heikentyneen, ja miehillä on todettu ejakulaatio-ongelmia12. Marihuanan polttaminen voi vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen ja vähentää hedelmöittymismahdollisuuksia. Tämä koskee myös pariskuntia, jotka yrittävät tulla raskaaksi koeputkihedelmöityshoidoilla13.

Onko olemassa ravintolisiä ja lääkkeitä, jotka voivat heikentää hedelmällisyyttä?

On olemassa monia lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Myös naisilla, jotka yrittävät lisätä lihasmassaa anabolisten steroidien avulla, on ongelmia tulla raskaaksi14. Anaboliset steroidit nostavat testosteronitasoja. Tämä voi huomattavasti heikentää hedelmällisyyttä ja vaikuttaa negatiivisesti naisen mahdollisuuksiin tulla raskaaksi. Monet ahdistus- ja masennuslääkkeet voivat estää ovulaation. Raskaaksi yrittävien tulisi välttää myös antihistamiinilääkitystä. Myös tukkoisuutta vähentävät lääkkeet voivat vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen, sillä ne muuttavat kohdunkaulan liman koostumusta. Nenän tukkoisuutta vähentävät lääkkeet voivat vähentää liman määrää ja vaikeuttaa siten siemennesteen tunkeutumisen kohdunkaulalle. Anabolisten steroidien käyttö vaikuttaa negatiivisesti myös miesten hedelmällisyyteen. Niiden käyttö voi johtaa täydelliseen steriiliyteen15. Myös yrttipohjaiset testosteronitasojen nostajat voivat aiheuttaa miehillä hedelmättömyyttä. Käytön lopettamisen jälkeenkin voi kestää vielä kuusi kuukautta, ennen kuin elinkelpoisten siittiöiden tuotanto alkaa uudelleen. Tutkimus viittasi siihen, että 40 % Tagamet-lääkitystä käyttävistä miehistä kärsi impotenssista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä ja muut samankaltaiset lääkitykset voivat merkittävästi vahingoittaa siittiöiden terveyttä16. Myös ärtyvän suolen oireyhtymään määrätyt lääkkeet voivat vähentää siittiöiden määrää ja heikentää niiden laatua. On ollut myös viitteitä siitä, että lääkkeet kuten mäkikuisma, auringonhattu ja gingko (eli neidonhiuspuu) voivat heikentää siittiöiden kykyä tunkeutua munasoluun ja hedelmöittää se. On aina hyvä keskustella lapsettomuusasiantuntijan kanssa kaikista käytössä olevista lääkkeistä ja yrteistä ennen raskaaksi yrittämistä. Tämä voi auttaa tunnistamaan mahdolliset hedelmällisyysongelmat ja auttaa löytämään vaihtoehtolääkitykset, jotka eivät vähennä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi.

Mitä mikrohedelmöitys tarkoittaa?

ICSI on lyhenne englanninkielen sanoista intracytoplasmic sperm injection ja tarkoittaa mikrohedelmöitystä. Tätä menetelmää käytetään joskus, kun miehen hedelmättömyysongelmat aiheuttavat vaikeuksia tulla raskaaksi. ICSI on menetelmä, jossa miehen siittiö ruiskutetaan suoraan naisen munasoluun. Tätä menetelmää käytetään usein, jos miehellä on havaittu vähäinen määrä siittiöitä tai siittiöiden liikkuvuus on todettu heikoksi. Mikrohedelmöitystä saatetaan suositella myös, jos miehen siittiöt eivät kykene tunkeutumaan naisen munasoluun ja hedelmöittämään sitä, tai jos jokin anatominen poikkeavuus tai tukos estää siittiöden tuotannon. Pariskunnat, jotka ovat aikaisemmin epäonnistuneet koeputkihedelmöityshoidossa, saattavat myös harkita mikrohedelmöitystä.

Mitä IUI tarkoittaa?

IUI on lyhenne englanninkielen sanoista intrauterine insemination ja tarkoittaa kohdunsisäistä keinohedelmöitystä. Siihen viitataan myös termillä keinosiemennys. Kohdunsisäisessä keinohedelmöityksessä pestyt siittiöt siirretään katetrilla naisen kohdunkaulalle. Tämä tehdään naisen ovulaatiovaiheen kaikkein hedelmällisimpänä ajankohtana. Kohdunsisäinen keinohedelmöitys on usein yksi ensimmäisistä tarjottavista hoitomuodoista, jos pariskunnalla on vaikeuksia tulla raskaaksi luonnollista tietä. Vaikka onnistumisluvut ovat siinä koeputkihedelmöityshoitoa pienemmät, sen kustannukset ovat alhaisemmat. Tämän ansiosta monet pariskunnat voivat yrittää kohdunsisäistä keinohedelmöitystä useita kertoja. Kohdunsisäistä keinohedelmöitystä käytetään usein silloin, kun miehen siittiöiden määrä on vähäinen tai niiden liikkuvuus on huono, tai jos naisen kohdunkaulan limassa on poikkeavuuksia. Tätä menetelmää voidaan käyttää myös silloin, kun hedelmöittämisessä käytetään luovutettua spermaa. Tämän lisäksi on muitakin hedelmättömyystapauksia, joissa kohdunsisäinen keinohedelmöitys on soveltuva hoitomuoto.

Minulla on epäsäännölliset kuukautiset; Voinko parantaa mahdollisuuksiani tulla luonnollisesti raskaaksi?

Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tietyin keinoin parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi luonnollista tietä. On hyvä idea kirjata ylös aamulämpötilat (BBT). Sinun on ehkä kiinnitettävä enemmän huomiota kiertoosi kuin naisten, joiden kuukautiset ovat säännölliset. Helpoin tapa lisätä hedelmöittymismahdollisuuksiasi on harrastaa usein suojaamatonta seksiä. Harrasta seksiä joka päivä tai joka toinen päivä parantaaksesi hedelmöittymismahdollisuuksiasi. Myös terveet elämäntapavalinnat ovat tärkeitä. Noudata tervettä, tasapainoista ruokavaliota, kuntoile säännöllisesti, pyri eliminoimaan stressi tai stressaavat tilanteet, älä tupakoi ja vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö. On myös aina hyvä konsultoida lääkäriä mahdollisten lääkitysten vaikutuksista ennen raskaaksi yrittämistä. Saatavilla on myös monia luonnollisia ravintolisiä, jotka voivat auttaa kohentamaan hedelmällisyyttä.

Vähentääkö endometrioosi hedelmällisyyttä?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 30–50 prosenttia hedelmättömistä naisista kärsii endometrioosista17. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki endometrioosista kärsivät naiset olisivat hedelmättömiä. Kuitenkin monilla endometrioosista kärsivillä naisilla on hedelmättömyysongelmia, eivätkä he voi tulla raskaaksi tai se on vaikeaa. Mahdollisuuksia tulla raskaaksi voidaan tällöin parantaa joko kirurgisin toimenpitein tai muulla keinoin. Koeputkihedelmöitys ja muut lisääntymisteknologiat voivat auttaa. Lapsettomuushoitoihin erikoistunut lääkäri osaa arvioida terveydentilasi ja ehdottaa soveltuvaa hoitoa.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Send questionclear

Viitteet

 1. http://endometriosis-uk.org/news/press-release-its-ok-talk-period-endometriosis-uk%E2%80%99s-awareness-week-campaign-%E2%80%93-3rd-9th-march#.U-YOZvmSzWR.
 2. ”Bulletti, C. et. al. (2010) Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Gentics, Volume 27, Issue 8, (pp. 441-447).”
 3. ”Flynn, A. and Lynch, S. (1976) Cervical mucus and identification of the fertile phase of the menstrual cycle. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, Volume 83, Issue 8, (pp. 656-659).”
 4. http://www.hfea.gov.uk/
 5. ”Wong, W. et.al. (2000). Male factor subfertility: possible cause and the impact of nutritional factors. Fertility and Sterility, Volume 73, Issue 3, (pp. 435-442).”
 6. ”Nudell, D. et. al. (2002) Common medications and drugs: how they affect male fertility. Urologic Clinics of North America, Volume 29, Issue 4, (pp. 965-973).”
 7. ”Westrom, L. et.al. (1992). Pelvic inflammatory disease and fertility: A cohort study of 1,844 women with laparoscopically verified disease and 657 control women with normal laparoscopic results. Sexually Transmitted Diseases, Volume 19, Issue 4, (pp. 185-192).”
 8. ”Levin, R. et.al. (1982). Effects of psychotropic drugs on human sperm motility. Obstetrical & Gynecological Survey, Volume 37, Issue 7 (pp. 484-486).”
 9. “Markunas, C. et. al. (2014). Identification of DNA Methylation Changes in Newborns Related to Maternal Smoking during Pregnancy, Environmental Health Perspectives, DOI:10.1289/ehp.1307892.”
 10. “Zhang, K. And Wang, X. (2013). Maternal smoking and increased risk of sudden infant death syndrome: A meta-analysis. Legal Medicine, Volume 15, Issue 3, (pp. 115-21)”.
 11. “Mueller, B. et.al. (1990). Recreational drug use and the risk of primary infertility. Epidemiology, Volume 1, Issue 3, (pp. 195-200).”
 12. “Barazani, Y. et. al. (2014). Lifestyle, Environment, and Male Reproductive Health. Urologic Clinics of North America, Volume 41, Issue 1, (pp. 55-66).”
 13. “Klonoff-Cohen, H. et.al. (2006). Aprospective study of the effects of female and male marijuana use on in vitro fertilization (IVF) and gamete intrafallopian transfer (GIFT) outcomes. American Journal of Obstetrics & Gynecology, Volume 194, Issue 2, (pp. 369-76).”
 14. “Maravelias, A. et.al. (2005). Adverse effects of anabolic steroids in athletes: A constant threat. Toxicology Letters, Volume 158, Issue 3, (pp.167-75).”
 15. “Leme de Souza, G. and Hallak, J. (2011). Anabolic steroids and male infertility: a comprehensive review BJU International, Volume 108, Issue 11, (pp.1060-5).”
 16. ”Koukkou, E. et.al. (2005). Environmental and drug induced erectile dysfunction. ANIR -ANHP, Volume 7, Issue 4, (pp. 171-176).”
 17. “Haydon G. (1942). A study of 569 cases of endometriosis. American Journal of Obstetrics Gynecology, Volume 43, (pp. 704)”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.