On olemassa hedelmällisyysvinkkejä, joita soveltamalla pariskunnat voivat parantaa hedelmällisyyttään.

Vastoin yleistä mielipidettä pelkkä tasapainoinen ruokavalio ei riitä hedelmällisyyden parantamiseen. On tärkeää muistaa myös muun muassa riittävä liikunta, ympäristömyrkkyjen välttäminen ja yhdyntäasennon vaikutus.

Liikunta

Hedelmällisyysvinkkejä jo lukeneet tietävät, että liikunnalla voi olla positiivisia vaikutuksia kummankin osapuolen hedelmällisyyteen. Kevyt kestävyysharjoittelu ja hieman rasittavampi yleisurheilu tehostavat verenkiertoa ja edistävät kehon hormonituotannon säätelyä. Liikunta nostaa veren endorfiinitasoja ja lisää siten onnellisuuttasi ja tyytyväisyyttäsi. Lisäksi se auttaa karistamaan liikakiloja, joilla voi olla haitallinen vaikutus hedelmällisyyteen.

Kuinka kuntoilu kannattaa aloittaa

Sohvaperunat voivat parantaa hedelmällisyyttään aloittamalla kuntoilun varovasti, esimerkiksi reippaalla kävelyllä, rauhallisella hölkällä tai uinnilla kahdesti viikossa.

Pyrkimyksenä on myös tehdä pieniä muutoksia arkeen. Tämä hedelmällisyysvinkki voi tarkoittaa portaiden valitsemista hissin sijaan, pyöräilemistä ostoksille tai pienen kävelylenkin tekemistä lounastauolla.

Vähitellen huomaat kuntosi paranevan ja monet pienet muutokset näkyvät terveydentilasi kohentumisessa.

On tärkeää, että harjoitteluohjelma räätälöidään henkilökohtaisten kykyjesi mukaan. Harrasta vain sellaista ja sen tasoista liikuntaa, josta nautit.

Raskaassa kestävyysurheilussa lämpö voi muodostua ongelmaksi ja haitata siemennesteen tuotantoa kiveksissä. On tärkeää käyttää miellyttävää urheiluvaatetusta, joka ei kiristä, jotta kivekset ei puristu liikaa kehoa vasten.

Pyöräillessä miesten tulisi välttää kovia ja kapeita satuloita.

Pidä painosi kurissa

Painoindeksin vaikutus on MIEHEN hedelmällisyyteen

Myös korkea kehon painoindeksi (BMI) vaikuttaa negatiivisesti miehen hedelmällisyyteen. Ylipainoisilla miehillä siittiösolujen määrä on todennäköisemmin alhaisempi ja sperman laatu heikompi kuin miehillä, joiden painoindeksi on normaalirajoissa1.

Tämä on seurausta hormonitasapainon järkkymisestä, joka vaikuttaa haitallisesti verenkiertoon yleisesti ja sukupuolielinten verenkiertoon erityisesti.

Myös miesten alipaino, johon liittyy tärkeiden mikroravinteiden puutostiloja, voi herkästi aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Painoindeksin vaikutus NAISEN hedelmällisyyteen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset, joiden kehon painoindeksi (BMI) on yli 30, saavat huomattavasti useammin hedelmättömyyshoitoja kuin naiset, joiden BMI on välillä 20 ja 252. Yhtenä syynä tähän on ylipainoisilla naisilla keskimääräistä useammin esiintyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)3.

Tässä oireyhtymässä naisen munasarjoihin kehittyy lukuisia sinänsä vaarattomia kystia (nestettä täynnä olevia rakkuloita), jotka saattavat estää munasolun irtoamisen. Naisen hormonitasapainoa voidaan tasoittaa esimerkiksi kohottamalla verensokeritasoa.

Koska estrogeenia kehittyy munasarjojen lisäksi myös rasvakudoksessa4, rasvakudoksessa muodostuva estrogeeni saattaa horjuttaa hormonitasapainoa, joka hedelmällisyyteen erikoistuneiden tutkijoiden mukaan saattaa olla osasyy hedelmättömyyteen5.

Liiallinen rasvakudos voi myös vaikuttaa negatiivisesti koko kehon, mukaan lukien rintojen, verenkiertoon. Tämä voi olla haitallista raskaaksi tulemiselle, sillä rintojen alue tarvitsee paljon ravinteita raskauden käynnistämiseksi.

Anoreksia

Liian alhainen painoindeksi, < 18, voi sekin aiheuttaa ongelmia raskaaksi haluaville pariskunnille.

Tällöin naisen kehossa ei ole tarpeeksi energiavarastoja raskauden varalle6. Tämän seurauksena keho saattaa rajoittaa munasolujen tuotantoa, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi tai jäävät kokonaan pois.

Osapuolet voivat parantaa hedelmällisyyttään varmistamalla, että heidän painoindeksinsä on normaalirajoissa ja kehon koostumus on säännöllisen liikunnan ansiosta hyvä. Jo muutamankin kilon pudottaminen parantaa tilastollisesti mahdollisuuksia tulla raskaaksi.

Vältä kuitenkin rankkoja dieettejä, sillä ne voivat horjuttaa hormonitasapainoa ja aiheuttaa tärkeiden ravinteiden puutostiloja kehossa.

Aminohapot ja antioksidantit voivat parantaa miehen hedelmällisyyttä jopa nelinkertaisesti.

Mikroravinneyhdistelmien sekä pitoisuuksiltaan suurien yksittäisten aminohappolisien käytön on todettu tehokkaasti parantavan siemennesteen laatua. Aminohappo L-arginiini voi vaikuttaa suoraan miehen hedelmällisyyteen ja nelinkertaistaa miehen lisääntymiskyvyn lisäämällä siemennesteen ja muodoltaan oikeanlaisten siittiöiden määrää, mikä on osoitettu useissa yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa7, 8. Siemennesteen keskeiset komponentit, polyaminit spermiini ja spermidiini, sisältävät suuria pitoisuuksia arginiinia.

L-arginiini vaikuttaa myös välillisesti miehen hedelmällisyyteen parantamalla erektiota ja yleistä terveydentilaa. Arginiinia käytetään joskus miehen hedelmällisyyttä parantavissa ravintolisissä

Koska ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin linkki, hedelmällisyyden asiantuntijat kehottavat yleensä suosimaan tasapainoisia moniravinteita pitoisuuksiltaan korkeiden, yksittäistä ravinnetta sisältävien tuotteiden sijaan. Olemme verranneet 13:a miehen hedelmällisyyttä parantavaa tuotetta täällä.

Hyödyllinen vertailu miehen potenssia nostavista luonnollisista aineista löytyy täältä:

Lue vertailu!

Joidenkin päivittäin otettavien tuotteiden sisältämä suuri L-arginiinimäärä auttaa myös tehostamaan miehen siemennesteen tuotantoa ja tekee siittiöistä voimakkaita ja terveitä sekä parantaa niiden liikkuvuutta.

Miehen hedelmällisyyttä parantavien ravinneyhdistelmien vertailu

Miehen hedelmällisyyttä parantavien lisäravinteiden kirjo markkinoilla on suuri, ja niissä on huomattavia laatu- ja hintaeroja.
Jatka tästä nähdäksesi, mistä tuotteista saat vastinetta rahallesi ja saat nopeita tuloksia.

 

Lue vertailu!
boost fertility through relaxation

Vähennä stressiä

Psyykkinen stressi voi horjuttaa hormonitasapainoa sekä miehillä että naisilla. Se saattaa olla osasyynä erityisesti miesten idiopaattiseen (selittämättömän) hedelmättömyyteen9. Siksi on annetaan usein hedelmällisyysvinkkejä, että lapsia haluavat pariskunnat pitävät useammin taukoja työstä vähentääkseen stressiä ja painetta.

Rentoutusharjoitukset, kuten jooga ja meditaatio, kiireettömän aikataulun varmistaminen, romanttinen ateria tai wellness-viikonloppu voivat olla hyvä keino molemmille osapuolille ja vahvistaa osapuolten tunteita toisiaan kohtaan.

Pariskunnan tulisi nauttia erityisestä yhteisestä ajasta. Kun nainen on tullut raskaaksi, pariskunnalla tulee olemaan paljon vähemmän aikaa toisilleen monta, monta vuotta.

Nuku paljon

Pitkäaikainen unenpuute horjuttaa hormonitasapainoa ja vaikuttaa siten kielteisesti moniin kehon toimintoihin. Kun stressihormoni- ja kortisolitasot nousevat, sekä miehen 10 että naisen 11 hedelmällisyys laskee. Raskaaksi haluavan pariskunnan on siksi varmistettava riittävän unensaanti.

Kuinka uni vaikuttaa MIEHEN hedelmällisyyteen

Huonot unitottumukset saattavat myös aiheuttaa ylipainoa sekä miehillä että naisilla. Ylipaino vähentää sekä sperman laatua että määrää.

Kuinka uni vaikuttaa NAISEN hedelmällisyyteen

Joissakin tutkimuksissa on havaittu huonojen unitottumusten ja epäsäännöllisten (pidempi kierto) kuukautisten välinen yhteys ja niiden hedelmällisyyttä alentava vaikutus12, 13.

Pienessä tutkimuksessa havaittiin myös tavallista suurempi määrä keskenmenoja sairaanhoitajilla, jotka työskentelivät yövuoroissa14.

Lopeta ehkäisy ajoissa

Teoriassa nainen voi tulla raskaaksi heti lopetettuaan ehkäisyn. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että naisen kierto palautuu normaaliksi keskimäärin kolmen kuukauden kuluttua ehkäisyn lopettamisesta, vaikka joskus tämä saattaa tapahtua paljon nopeamminkin.

On hyvin vaikea ennustaa, milloin nainen on ehkäisypillerin lopettamisen jälkeen jälleen täysin hedelmällinen. Tämä riippuu paljolti yksilön elämäntyylistä ja terveydentilasta.

Siveydenpuun (Agnus Castus) uskotaan auttavan naisen kuukautiskierron palautumista normaaliksi pitkäaikaisen ehkäisypillerien käytön jälkeen15.

Rajoita nautintoaineiden käyttöä

kofeiinin vaikutus hedelmällisyyteen

Kofeiinin vaikutus hedelmällisyyteen

Naisen hedelmällisyys

Kofeiinin vaikutuksia naisen hedelmällisyyteen on tutkittu useissa tutkimuksissa16, mutta tutkimukset eivät ole yksiselitteisiä.

Yhdysvalloissa toimiva teratologinen tietopalvelu (Teratology Information Services) on kaikkien tutkimustulosten perusteella suositellut raskaaksi haluvia naisia nauttimaan korkeintaan n. 200 mg kofeiinia päivässä. Tämä on noin kaksi kuppia kahvia. Määrään on laskettu mukaan myös muihin tuotteisiin kuten kolajuomiin, suklaaseen ja mustaan teehen sisältyvä kofeiini, minkä vuoksi suositeltu päivittäinen annos saattaa tulla nopeasti täyteen.

Mekanismeja, joiden kautta kahvin juomisella voi olla kielteisiä vaikutuksia naisen hedelmällisyyteen, ei vielä tunneta. Asiantuntijat olettavat, että kofeiini häiritsee hormonitasapainoa.

Miehen hedelmällisyys

Sen sijaan kofeiinilla ei näytä olevan vaikutusta siemennesteen laatuun. Joissain tapauksissa negatiivinen vaikutus on havaittu vain, jos kofeiiniannokset ovat erittäin suuria17. Brasilialaisessa tutkimuksessa havaittiin kofeiinin jopa parantavan siittiöiden liikkuvuutta joillakin miehillä 18.

alkoholin vaikutus hedelmällisyyteen

alkoholin vaikutus hedelmällisyyteen

Koska alkoholi vahingoittaa maksaa, maksa ei kykene hoitamaan muita tehtäviään, kuten hajottamaan estrogeenia. Tämä johtaa liialliseen naissukupuolihormonin määrään kehossa, millä voi olla negatiivisia vaikutuksia sekä miesten että naisten hedelmällisyydelle19.

Pitkäaikaisella alkoholin väärinkäytöllä voi olla korjaamattomia negatiivisia vaikutuksia siemennesteen laatuun20.

Satunnaisen alkoholinkäytön vaikutuksista hedelmällisyyteen ei vielä olla varmoja. Asiantuntijat kehottavat siksi lasta toivovia nauttimaan alkoholia korkeintaan kolmesti viikossa. Jos haluat pelata varman päälle ja maksimoida mahdollisuutesi saada perheenlisäystä, on viisainta pidättäytyä alkoholinkäytöstä täysin.

nikotiinin vaikutus hedelmällisyyteen

nikotiinin vaikutus hedelmällisyyteen

Tupakoinnilla on negatiivinen vaikutus sekä miesten että naisten hedelmällisyyteen. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että tupakoivien miesten siittiösolut kykenevät huonommin hedelmöittämään munasoluja, kuolevat nopeammin ja liikkuvat hitaammin21.

Mitä enemmän mies tupakoi, sitä suurempi vaikutus tällä on siemennesteen määrään ja siittiöiden muotoon (morfologia).

Naisilla tupakointi vaikuttaa monin tavoin haitallisesti, mikä johtuu tupakoinnin vuoksi heikentyneestä verenkierrosta. Tupakointi vaikuttaa negatiivisesti hormonituotantoon ja heikentää munasolun kiinnittymistä kohdun seinämään22.

Jopa passiivinen tupakointi vähentää hedelmällisyyttä. Tupakoivilla raskaana olevilla naisilla keskenmenon riski on tavallista suurempi. Tämän lisäksi raskausaikana tupakoineiden naisten vauvojen yleinen terveydentila on heikompi kuin tupakoimattomien naisten vauvoilla. Yksi tärkeimpiä hedelmällisyysvinkkejä on lopettaa tupakointi.

Huumekauppias vastaanottamassa rahaa Laittomilla huumeilla on lukuisia haitallisia vaikutuksia, yhtenä niistä alentunut hedelmällisyys.

Huumeiden käytön ei siksi pitäisi tulla kyseeseenkään lasta haluaville pariskunnille, raskauden aikana tai lapsen syntymän jälkeen.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kannabis vähentää siittiöiden määrää ja hidastaa niiden liikkumista ejakulaatissa23. Myös epämuodostuneiden siittiöiden määrä oli keskivertoa suurempi.

Tämän vaikutuksen todettiin olevan pitkäaikainen, sillä normaalitasoja ei saavutettu vielä usean kuukaudenkaan kuivilla olon jälkeen24.

Kokaiinin ja muiden huumeiden vaikutukset hedelmällisyyteen ovat samankaltaiset. Pahimmassa tapauksessa huumeet vaurioittavat siittiöiden ja munasolujen geneettistä materiaalia. Vanhemman huumeiden käytöllä voi siksi olla valtava pitkäaikainen haittavaikutus lapsen kehitykselle.

Hiirillä tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että hieman hedelmöittymisen jälkeen naispuoliselle yksilölle annettava marihuana voi aiheuttaa vakavia kehityshäiriöitä miespuolisille jälkeläisille25. Marihuanan psykoaktiivinen komponentti tappaa myös monia kohtuun matkalla olevia munasoluja tai aiheuttaa niiden kiinnittymisen munatorviin.

Tilannetta, jossa hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy muualle kuin kohtuonteloon, esimerkiksi munatorveen, kutsutaan ektooppiseksi eli kohdunulkopuoliseksi raskaudeksi, ja se voi olla äidille hengenvaarallinen26.

Lääkkeiden vaikutus hedelmällisyyteen

Lääkkeiden vaikutus hedelmällisyyteen

Myös herkkää hormonitasapainoamme häiritsevät lääkkeet voivat heikentää hedelmällisyyttä. Tällaisten lääkkeiden luettelo on pitkä, ja siihen kuuluu esimerkiksi psyyke-, kortisoni- ja verenpainelääkkeitä sekä anabolisia steroideja. Syöpälääkkeet voivat aiheuttaa lopullisen hedelmättömyyden.

Kysy lääkäriltäsi, voiko jokin säännöllisesti ottamasi lääke haitata hedelmällisyyttäsi. Jos näin on, keskustele mahdollisesta vaihtoehtoisesta lääkityksestä.

Vältä kaikkia ympäristömyrkkyjä

Tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että monilla ympäristömyrkyillä on kielteinen vaikutus sekä miesten että naisten hedelmällisyyteen. Ruoassa olevat raskasmetallit, pöly ja vesi ovat yhtä vaarallisia kuin torjunta-aineet ja pehmittimet.

Esimerkiksi torjunta-aineita käsittelevien maanviljelijöiden siemennesteessä on todettu olevan tavallista enemmän poikkeavuuksia27.

Monet synteettisesti valmistetut aineet muistuttavat kemialliselta koostumukseltaan estrogeenia. Pahimmassa tapauksessa tämä voi häiritä miehen hormonitasapainoa ja vaikuttaa siten negatiivisesti sekä kehittyvän siemennesteen määrään että laatuun.

Synteettiset aineet voivat heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Meitä ympäröivä ilma sisältää lukuisia haitallisia ainesosia, jotka ovat peräisin huonekaluista, tapeteista, sisustuksesta ja pakkausmateriaaleista. Siksi on mahdotonta suojautua haitallisilta aineilta täysin.

Noudattamalla muutamaa sääntöä voit kuitenkin minimoida kehoosi ilman, ihon ja ruoan kautta pääsevien saasteiden määrän.

Valitse tuoreita ja orgaanisesti tuotettuja ruoka-aineita aina kun mahdollista ja pese hedelmät ja vihannekset aina huolellisesti. Poista salaatista ja kaalista uloimmat lehdet.

 • Keittäminen tuhoaa vitamiineja ja hivenaineita. Älä siksi keitä ruokaa ylikypsäksi. Pyri valmistamaan ruokaa mahdollisimman hellävaraisesti ja nopeasti. Raakaruoka on sitäkin parempi vaihtoehto!
 • Vältä prosessoitua ruokaa, johin on lisätty säilöntä- ja lisäaineita.
 • Vähennä muovituotteiden käyttöä ruoan säilytyksessä ja valmistuksessa.
 • Pese uudet vaatteet muutaman kerran, ennen kuin käytät niitä ensimmäistä kertaa.
 • Tuuleta huoneita hyvin ja pyri välttämään ilmanraikastimien käyttöä.
 • Käytä vesiohenteisia seinämaaleja, älä käytä PVC-lattiapinnoitteita tai -tapetteja.
 • Käytä vain puhdistustuotteita, jotka eivät sisällä klooria tai keinotekoisia myskiyhdisteitä.
 • Älä anna laittaa amalgaamipaikkoja ja poistatuta mahdollisesti jo olemassa olevat. Älä kuitenkaan poistata amalgaamipaikkoja silloin, kun yrität tulla raskaaksi, sillä kehon elohopeataso nousee ensin amalgaamipaikkojen poistamisen jälkeen.
 • Tonnikala, piikkihai ja miekkakala ovat erinomaisia aminohappojen lähteitä, mutta ne sisältävät myös paljon elohopeaa, joten syö niitä kohtuudella.
 • Jos käsittelet myrkyllisiä tai vaarallisia aineita jokapäiväisessä työssäsi, noudata turvallisuusohjeita tarkkaan.
 • Koska Bluetooth-laitteiden sähkömagneettinen säteily voi heikentää miehen hedelmällisyyttä28 29, sammuta Bluetooth-toiminto aina, kun et tarvitse sitä.
influence of sex positions on fertility

Seksiä useammin ja intohimoisemmin

Asiantuntijat olivat pitkään erimielisiä siitä, pitäisikö pariskunnan pidättäytyä seksistä useampia päiviä ennen naisen hedelmällistä vaihetta. Tutkimuksissa havaittiin kuitenkin, että siemennesteen laatu itse asiassa parani, kun seksiä harrastettiin useammin30.

Kun nainen haluaa seksiä, emättimen eritteet auttavat siittiöitä pääsemään määränpäähänsä. Muista, että ellei toisin ole mainittu liukuvoiteet yleensä sisältävät ainesosia, jotka voivat olla siittiöille haitallisia.

Varmista hedelmöittymistä edistävä yhdyntäasento

Lähetyssaarnaaja-asento on optimaalinen asento lasta haluaville. Tällöin miehen penis pääsee työntymään mahdollisimman pitkälle emättimeen, eivätkä siittiöt pääse niin helposti valumaan pois emättimestä.

Yhdyntäasentoihin liittyy hyviä hedelmällisyysvinkkejä. On hedelmöittymiselle eduksi, että nainen pysyy makuuasennossa selällään muutamia minuuttia yhdynnän jälkeen ja nostaa lantiota hieman muuta vartaloa ylemmäs esimerkiksi tyynyn avulla. Tällöin kohdunkaula ja kohtu ovat emättimen alla, jolloin painovoima voi edistää siittiöiden kulkeutumista kohtuun.

Siittiöitä pääsee kohtuun tavallista enemmän myös niin, jos mies työntää peniksen naisen emättimeen takakautta naisen maatessa vatsallaan polvet hieman koukussa. Kun penis pääse työntymään mahdollisimman pitkälle emättimeen, siittiöiden kulkema matka kohtuun lyhenee.

Istuma- tai seisoma-asennot eivät sovellu lastentekotarkoituksiin. Tällöin suuri määrä siemennestettä valuu painovoiman vaikutuksesta ulos emättimestä, kohtuun pääsee vain suhteellisen vähän siittiöitä ja tilastollisesti arvioiden todennäköisyys tulla raskaaksi pienenee.

Viitteet

 1. ”Shayeb AG, Harrild K, Mathers E, Bhattacharya S. An exploration of the association between male body mass index and semen quality. Reprod Biomed Online. 2011;23(6): 717-23”
 2. ”Wilkes S, Murdoch A. Obesity and female fertility: a primary care perspective. J Fam Plann Reprod Health Care. 2009; 35(3): 181-5”
 3. ”Alvarez-Blasco F, Botella-Carretero JI, San Millan JL, Escobar-Morreale HF. Prevalence and characteristics of the polycystic ovary syndrome in overweight and obese women. Arch Intern Med. 2006;166(19): 2081-6”
 4. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14623515”
 5. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC18832/”
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192363/”
 7. ”Schachter, A., et al.; Treatment of Oligospermia with the amino acid L-Arginine; Journal of Urology, 110 (3); 310-313; 1973”
 8. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7701414”
 9. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1819998”
 10. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471267/”
 11. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829562”
 12. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2505167/”
 13. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25085801”
 14. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12418990”
 15. ”http://http://fi.wikipedia.org/wiki/Siveydenpuu”
 16. ”Jensen TK, Henriksen TB, Hjollund NH, Scheike T, Kolstad H, Giwercman A, Ernst E, Bonde JP, Skakkebaek NE, Olsen J. Caffeine intake and fecundability: a follow up study among 430 Danish couples planning their first pregnancy. Reprod Toxicol. 1998;12(3): 289-95”
 17. ”Jensen TK, Swan SH, Skakkebaek NE, Rasmussen S, Jorgensen N. Caffeine intake and semen quality in a population of 2554 young Danish men. Am J Epidemiol. 2010;171(8): 883-91”
 18. ”Sobreiro BP, Lucon AM, Pasqualotto FF, Hallak J, Athayde KS, Arap S. Semen analysis in fertile patients undergoing vasectomy: reference values and variations according to age, length of sexual abstinence, seasonality, smoking habits and caffeine intake. Sao Paulo Med J. 2005;123(4): 161-6”
 19. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3493844/”
 20. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739141”
 21. ”Zhou NY, Cao J, Cui ZH, Han X, Cai M, Bao HQ, Li YF, He JL. Effects of smoking on sperm apoptosis and semen quality of adult males in the main urban area of Chongqing. Zhonghua Nan Ke Xue. 2009;15(8): 685-8”
 22. ”Soares SR, Simon C, Remohi J, Pellicer A. Cigarette smoking affects uterine receptiveness. Hum Reprod. 2007;22(2): 543-7”
 23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/”
 24. ”Hembree WC, Nahas GG, Zeidenberg P, Huang HF. Changes in human spermatozoa associated with high dose marihuana smoking. Adv Biosci. 1978;22: 429-39”
 25. ”Dalterio SL, deRooij DG. Maternal cannabinoid exposure. Effects on spermatogenesis in male offspring. Int J Androl. 1986; 9(4): 250-8”
 26. ”Schuel H. Tuning the oviduct to the anandamide tone. J Clin Invest. 2006;116(8): 2087-90”
 27. ”Hossain F, Ali O, D’Souza UJ, Naing DK. Effects of pesticide use on semen quality among farmers in rural areas of Sabah, Malaysia. J Occup Health. 2010;52(6): 353-60”
 28. ”Agarwal et.al. (2009) Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study, Fertility and Sterility, Volume 92, issue 4, (pp.1318-25)”
 29. ”Gutschi et.al. (2011). Impact of cell phone use on men’s semen parameters. Andrologia, Volume 43, issue 5, (pp. 312-16)”
 30. ”Levitas E, Lunenfeld E, Weiss N, Friger M, Har-Vardi I, Koifman A, Potashnik G. Relationship between the duration of sexual abstinence and semen quality: analysis of 9489 semen samples. Fertil Steril. 2005;83(6): 1680-6”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.