Menetelmät, kustannukset ja mahdollisuudet

Jos pariskunnan päätöksenä keinohedelmöitys, perhesuunnittelussa alkaa uusi vaihe. Prosessi voi olla molemmille osapuolille raskas niin taloudellisesti, fyysisesti kuin psyykkisestikin, mutta usein myös palkitseva.

Naisille keinohedelmöityksen yhteydessä annettavat hormonit voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten voimakkaita mielialan vaihteluita, vatsakipuja ja pahoinvointia. Miehille tämä vaihe on vaikea, koska he tuntevat itsensä usein täysin avuttomiksi.

Hedelmöityshoidot ovat usein kalliita ja voivat myös merkitä suurta lovea kotitalouden budjettiin.

Lisäravinteiden vertailu

Miehille tarkoitetuissa hedelmällisyyttä parantavissa lisäravinteissa on suuria laatu- ja hintaeroja.
Lue täältä lisää, mistä tuotteista saat vastinetta rahallesi.

 

Lue vertailu!

Keinohedelmöitys on usein tehokas, viimeinen keino

Keinohedelmöitys on pariskunnan päätöksenä usein vasta, kun kaikki muut luonnolliset hedelmöityskeinot on kokeiltu.

Miesten on pyrittävä varmistamaan, että siemennesteen laatu on parhaimmillaan. Tämä voi edellyttää muutosta elämäntavoissa ja parannuksia ruokavalioon1,2.

Monien hivenaineiden on todistettu tehostavan terveempien ja paremmin liikkuvien siittiöiden kehittymistä miehillä, joiden hedelmällisyys on keskivertoa heikompi (ks. vasemmalla oleva vertailu).

Naisille suositellaan oksidatiivista stressiä vähentäviä multivitamiinitabletteja suurina annoksia. Naisten tulisi lisätä ruokavalioonsa myös vitamiineja, foolihappoa 3 ja välttämättömiä rasvahappoja, sillä ne edistävät sikiön tervettä kehitystä 4,5.

Riskit

Keinohedelmöitys sisältää ymmärrettävästikin monia riskejä. Riskit voidaan hallita, jos pariskunnalle on kerrottu olemassa niistä riittävästi ennen hoitoa. Alla olevasta Lue lisää -painikkeesta pääset riskejä käsittelevään artikkeliimme.

Keinohedelmöityksen kustannukset ja onnistumismahdollisuudet

Kohdunsisäinen keinohedelmöitys

Kohdunsisäinen keinohedelmöitys (IUI) on yleisin keinohedelmöitysmenetelmä, jossa laboratoriossa käsitellyt siittiösolut ruiskutetaan suoraan kohtuun. Jos saatavilla on vain hyvin pieni määrä siittiösoluja, siittiösolut voidaan ruiskuttaa suoraan munanjohtimiin.

Siemenneste kerätään tavallisesti masturbaation avulla. Hedelmöitys itsessään on kivuton, eikä toimenpiteeseen liity suuria riskejä.

Kustannukset ja onnistumismahdollisuudet

Jos keinohedelmöitys tehdään käyttämällä miehen omaa spermaa, keinohedelmöityksen kustannukset Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat keskimäärin 400 € yhtä hedelmöitysyritystä kohden. Kun mukaan lasketaan ultraäänitarkastukset ja lääkehoito, kokonaiskustannukset saattavat nousta summaan 2 000 €.

Huomaa, että Itä-Euroopassa ja Lähi-Idässä kustannukset ovat hoidon tarjoajasta riippuen alhaisempia.

Onnistumisprosentti riippuu pariskunnan hedelmällisyysprofiilista ja iästä. Useimpien keinohedelmöitykseen turvautuvien pariskuntien mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat 5–20 prosenttia yhtä hedelmöitysyritystä kohti. Jos keinohedelmöityksen yhteydessä käytetään hedelmällisyyteen vaikuttavaa lääkehoitoa, onnistumistodennäköisyys on keskimäärin 20 prosenttia. Keinohedelmöityksestä ei ole tehty syntymätilastoja.

Lue artikkelimme kohdunsisäisestä ja kondunkaulansisäisestä keinohedelmöityksestä

 

Lue lisää täältä!

Koeputkihedelmöitys

Koeputkihedelmöityksessä naisen kypsyneet munasolut otetaan talteen ja yhdistetään kumppanilta saatuihin siittiösoluihin laboratoriossa. Jos hedelmöitys onnistuu, naisen kohtuun viedään emättimen kautta korkeintaan neljä hedelmöittynyttä alkiota (maasta riippuen). Jos hedelmöittyneitä alkiota on enemmän kuin neljä, loput voidaan jäädyttää mahdollista myöhempää hoitoa varten.

Kustannukset ja onnistumismahdollisuudet

Yhdistyneen kuningaskunnan lapsettomuusklinikoita valvova viranomainen (HFEA, Human Fertilisation and Embryology Authority) esittää sekä koeputki- että mikrohedelmöityksen onnistumismahdollisuuksia seuraavasti:

Naisen mahdollisuudet tulla raskaaksi vähenevät iän myötä. Jos keinohedelmöityksessä käytetään naisen omia munasoluja, mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat sitä suuremmat, mitä nuorempi nainen on.

Isossa-Britanniassa vuonna 2010 (viimeisimmät saatavilla olevat tilastot) koeputkihedelmöityshoidoista, joissa käytettiin naisen omista munasoluista kehittyneitä alkiota, synnytyksiin johti keskimäärin:

 • 32,2 % alle 35-vuotiailla naisilla
 • 27, 7 % 35–37-vuotiailla naisilla
 • 20,8 % 38–39-vuotiailla naisilla
 • 13,6 % 40–42-vuotiailla naisilla
 • 5,0 % 43–44-vuotiailla naisilla
 • 1,9 % yli 45-vuotiailla naisilla

Onnistumisprosentti hedelmöitysyritystä kohti liikkuu tavallisesti 20–35 prosentissa. Tämän vuoksi hedelmöitystä voi olla tarpeen yrittää kolmekin kertaa.

Kustannuksissa on suuria eroja maiden välillä. Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kustannukset ovat n. 8000 € yhtä hedelmöityskertaa kohden, Keski-Euroopassa esim. Ranskassa ja Espanjassa 4 000 € ja esimerkiksi Intiassa, Turkissa ja Liettuassa 1 600 € tai alle.

Lue keinohedelmöitystä käsittelevä artikkelimme

 

Lue lisää täältä!

Keinohedelmöitykseen liittyviä riskejä

Kun alkiot on siirretty naisen kohtuun, naisille saatetaan määrätä raskautta tukevaa keltarauhashormonia. Keinohedelmöityksessä kohdunulkoisen raskauden tai keskenmenon riski on hieman suurempi kuin luonnollisessa hedelmöityksessä.

Keinohedelmöityksen aiheuttamien synnynnäisten epämuodostumien yleisyydestä vallitsee tutkijoiden keskuudessa erimielisyyttä 6, eikä siitä ole johdonmukaista näyttöä.

Intracytoplasmic Sperm Injection

Mikrohedelmöitys (ICSI) on hoitona ja riskeiltään hyvin tavallisen koeputkihedelmöityksen kaltainen. Erona on, että koeputkihedelmöityksessä siittiö- ja munasolut yhdistetään kehon ulkopuolella ( = ”in vitro”) koeputkessa, jolloin siittiöt voivat luonnollisesti tunkeutua munasoluun.

Mikrohedelmöityksessä lääkäri ruiskuttaa yksittäisen siittiösolun suoraan munasoluun. Tämä menetelmä soveltuu hyvin sillion, kun miehen siemennesteen laatu on heikko ja siinä on vähän tai ei lainkaan sukusoluja.

Kustannukset ja mahdollisuudet

Mikrohedelmöityksen onnistumismahdollisuudet ovat käytännössä samanlaiset kuin koeputkihedelmöityksessä, minkä vuoksi niitä ei ole tarpeen esittää erikseen. Katso keinohedelmöitystä käsittelevän osion onnistumisprosentit.

Mikrohedelmöityksen kustannukset Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat keskimäärin 1 500 $ / 1 200 € / 1 000 £ per hedelmöityskerta. Kustannuksissa voi kuitenkin olla eroja riippuen pariskunnan hedelmällisyysprofiilista ja siitä, missä hoidot tehdään.

Hinnat ovat arvioita, jotka sisältävät n. 10-12 päivän hedelmällisyyslääkityksen ja siihen liittyvän koeputki- tai mikrohedelmöityshoidon (hedelmöitykseen valitaan morfologisesti mahdollisimman moitteeton siittiö). Lääkehoidon kustannuksia on vaikea arvioida, sillä niiden tehossa eri potilailla on eroja ja annostuksia saatetaan muuttaa hoidon aikana.

Myös tässä kohdin on huomattava, että kustannusten voidaan olettaa olevan huomattavasti alhaisempia Itä-Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella.

Mikrohedelmöitykseen liittyvät riskit

Mikrohedelmöitykseen käytettävät siittiöt saadaan usein kiveksistä tai lisäkiveksistä otettavasta kudoksesta. Solunäyte otetaan kiveksistä tai lisäkiveksistä lyhyen anestesian aikana. Mikrokirurgiseen toimenpiteeseen kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina tietty riski.

Lue mikrohedelmöitystä koskeva artikkeli

Lue lisää täältä!

Munasolun luovutus (luovutetun munasolun istutus)

Tässä menetelmässä luovuttajan munasolu hedelmöitetään miehen spermalla koeputkessa. Tämä menetelmä on kielletty useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa.

Tässä keinohedelmöitysmenetelmässä luovuttajan hedelmöitetty munasolu siirretään raskaaksi haluavan naisen kohtuun. Munasolun luovuttaja luopuu tällöin usein kaikista yhteyksistä tulevaan lapseen.

Yleiset kustannuksia koskevat ohjeistukset

Kuten aiemmissa hedelmöityshoitoja käsittelevissä osioissa kerroimme, kustannuksissa voi olla suuria eroja, eivätkä ne useinkaan kuulu vakuutuksen piiriin. Yleisesti ottaen kustannusarvion tulisi olla vähintään 10 000 €, jos odotetaan ammattimaista hoitoa ja realistisia onnistumismahdollisuuksia.

Kustannusten ei kuitenkaan tulisi muodostua pääasialliseksi huolenaiheeksi. Tärkeämpää on terveydestä huolehtiminen ja hedelmättömyyshoitoihin erikoistuneen klinikan etsiminen ja valinta.

Kun valitset hedelmättömyyshoitoihin erikoistunutta klinikkaa, pidä mielessä seuraavat asiat:

 • Alueilla, joissa hedelmättymyyshoitoja tarjoavia klinikoita on vähemmän, hinnat ovat vähäisestä kilpailusta johtuen keskimääräistä korkeampia.
 • Suurten elinkustannusten ei tarvitse tarkoittaa korkeita hoitokustannuksia.
 • Kohdunsisäisen keinohedelmöityksen kustannuksissa on huimia, jopa kymmenkertaisia eroja. Toisiin kustannusarvioihin on laskettu mukaan lääkitys, verikokeet ja ultraäänitutkimukset, toisiin taas ei, minkä vuoksi hintaerot ovat merkittäviä.

Tärkeitä kysymyksiä

Keinohedelmöitystä harkitsevien pariskuntien tulisi valita hoitoihin erikoistunut klinikka huolella ja punnita useita tekijöitä. Jos kustannus on päätökseen vaikuttava tekijä, pyydä klinikalta yksityiskohtainen luettelo menetelmistä ja niiden kustannuksista sekä vastaus seuraaviin kysymyksiin:

 • Sisältyvätkö hedelmällisyyslääkkeet, testit, laboratoriotyö ja konsultaatio hintaan?
 • Tarjoaako klinikka taloudellista ja psykologista neuvontaa? Mikä kyllä, peritäänkö näistä palveluista lisämaksu?
 • Koska vakuutukset eivät yleisesti kata hedelmällisyyshoitoja, on tärkeää tietää edessä olevien hoitojen kustannukset.

Lapsettomuusklinikoiden ja hedelmättömyyshoitoihin erikoistuneiden lääkäreiden hakemisto

Tietokannassamme on useita hyväksi todettuja klinikoita ja erikoislääkäreitä, joilla on laaja ja pitkäaikainen kokemus alallaan.

Voit selata tietokantaa täältä, ottaa erikoislääkäreihin yhteyttä ja esittää heille yllä olevat kysymykset:

Viitteet

 1. ”Morales ME, Rico G, Bravo C, Tapia R, Alvarez C, Mendez JD. Progressive motility increase caused by L-arginine and polyamines in sperm from patients with idiopathic and diabetic asthenozoospermia. Ginecol Obstet Mex. 2003; 71: 297-303
 2. ”Scibona M, Meschini P, Capparelli S, Pecori C, Rossi P, Menchini Fabris GF. L-arginine and male infertility. Minerva Urol Nefrol. 1994; 46(4): 251-3”
 3. ”Laanpere M, Altmae S, Stavreus-Evers A, Nilsson TK, Yngve A, Salumets A. Folate-mediated one-carbon metabolism and its effect on female fertility and pregnancy viability. Nutr Rev. 2010; 68(2): 99-113”
 4. ”Coletta JM, Bell SJ, Roman AS. Omega-3 fatty acids and pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2010; 3(4): 163-171”
 5. ”Greenberg JA, Bell SJ, Ausdal WV. Omega-3 fatty acid supplementation during pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2008; 1(4): 162-169”
 6. ”Chian RC, Xu CL, Huang JYJ, Ata B. Obstetric outcomes and congenital abnormalities in infants conceived with oocytes matured in vitro. Facts Views Vis Obgyn. 2014; 6(1): 15-18”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.