Tutkimukset ovat osoittaneet, että koentsyymi Q10 edistää miehen hedelmällisyyttä parantamalla siittiöiden liikkuvuutta ja suojaamalla niitä oksidatiiviselta stressiltä.
Ubikinoni, joka tunnetaan myös nimillä koentsyymi Q10, Q10 ja CoQ10, on vitamiininkaltainen yhdiste. Koentsyymi Q10:n hyödyt tulevat siitä, että tämä yhdiste toimii kehossa vitamiinin tavoin. Keho ei kuitenkaan tuota sitä itse, joten CoQ10:tä on saatava ruokavaliosta kehon tarpeisiin.
CoQ10 on rasvaliukoinen ja löytyy useimpien eukaryoottisolujen mitokondriosta. Sitä tarvitaan kehon energiataloudessa vaikuttavan adenosiinitrifosfaatin (ATP) tuottamiseen. Koentsyymi Q10 on myös antioksidantti, joka auttaa säilyttämään C- ja E-vitamiinia kehossa.

Kliininen tutkimus: Koentsyymi Q10 saattaa parantaa siemennesteen laatua
Safarinejadin vuonna 2009 toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin, että koentsyymi Q10 -ravintolisä saattaa vaikuttaa positiivisesti tiettyihin siemennesteen ominaisuuksiin. Kuuden viikon ajanjaksolla 212 oligoasthenoteratospermiasta (alhainen siittiösolujen määrä ja huono liikkuvuus) kärsivää miestä sai joko lumelääkettä tai 300 mg:aa CoQ10:tä päivässä1.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- koentsyymi Q10:tä saaneiden potilaiden siittiötiheys, siittiöiden morfologia ja liikkuvuus olivat parantuneet tilastollisesti merkittävästi vertailuryhmään verrattuna.
Tämä tutkimus puoltaa CoQ10-ravintolisän käyttöä miehen hedelmällisyyden parantamisessa. Erityisesti heikosta hedelmällisyydestä kärsivät miehet reagoivat positiivisesti tähän vitamiinin kaltaiseen yhdisteeseen.
Kliininen tutkimus: Siittiöiden liikkuminen edellyttää koentsyymi Q10:n saatavuutta
Siittiösolujen keskiosan mitokondriat (energiakeskukset) sisältävät suuria pitoisuuksia koentsyymi Q10:tä. Tämä auttaa niitä tuottamaan energiaa liikkumista varten.
Tutkijat ovat myöhemmin havainneet yhteyden CoQ10-ravintolisän ja siittiöiden terveen liikkuvuuden välillä. Kuuden kuukauden aikana tehdyissä tutkimuksissa idiopaattisesta astenotsoospermiasta (siittiöiden alhainen liikkuvuus ilman diagnosoitua syytä) kärsiville miehille annettiin 200–300 mg CoQ10:ta päivässä2.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- kuuden kuukauden jälkeen CoQ10-pitoisuus lisääntyi merkittävästi sekä siittiösoluissa että siemennesteen plasmassa
- myös siittiöiden liikkuvuus parantui merkittävästi.
Hedelmällisyyslukuja voidaan parantaa CoQ10-lisillä. Siittiöiden terve liikkuvuus voi parantaa eteenpäin liikkuvuutta ja tunkeutumista kohdunkaulan limaan. Tämä voi parantaa hedelmöittymisen todennäköisyyttä.
Kliininen tutkimus: Koentsyymi Q10 saattaa parantaa keinohedelmöityksen onnistumista
Lewinin ja Lavonin vuonna 1997 toteuttamassa tutkimuksessa tutkittiin koeputkessa 38 atenospermisiä ja liikkuvuudeltaan normaaleja siittiöitä sisältävää näytettä Q10-lisien vaikutusten määrittämiseksi3. Keskimäärin 103 päivän ajan 17 potilaalle annettiin 60 mg koentsyymi Q10:tä päivässä. Näiden potilaiden hedelmällisyys oli koeputkihedelmöityshoitojen ja intrasytoplasmaattisen injektion jälkeen alhainen. Kaikissa otetuissa näytteissä siittiöiden morfologia ja tiheys olivat normaalit.
Tulokset
Tutkimus osoitti
- siittiöiden liikkuvuuden parantuneen CoQ10-lisäkuurin saannin jälkeen
- hedelmällisyyden parantuneen tämän seurauksena.
Keinohedelmöitysprosessi voi heikentää siittiöiden laatua. Koeputkessa tehty inkubaatio ja sentrifugaatio alentaa siittiöiden laatua. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että CoQ10-lisä saattaa auttaa turvaamaan siittiöiden terveen liikkuvuuden keinohedelmöityshoitojen aikana.
Oksidatiivisen stressin vähentäminen koentsyymi Q10-lisällä
CoQ10 on tärkeä antioksidantti. Tämä yhdiste voi auttaa vähentämään siittiöiden DNA:ta vaurioittavaa oksidatiivista stressiä4.
Äskettäin tehdyssä in vitro -tutkimuksessa tutkittiin koentsyymi Q10:n, sinkin ja D-aspartaatin vaikutuksia siittiöiden terveydelle5. Tutkimuksen siemennestenäytteet kerättiin 44:ltä iältään 23–30-vuotiaalta potilaalta. Vertailuryhmä koostui 24 potilaasta, joiden siemennesteen muuttujat olivat normaalit. Tutkimukseen osallistuneista potilaista 20 kärsi siittiösolujen niukkuudesta siemennesteessä (oligospermia). Siittiösolujen kinetiikkaa ja progressiivista liikkuvuutta arvioitiin lipidien peroksidaation, DNA-fragmentaation ja tietokoneavusteisen analyysin avulla.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- koeputkihedelmöityshoidoissa, joissa annettiin koentsyymi Q10:tä, sinkkiä ja D-aspartaattia, siittiöiden progressiivinen liikkuvuus säilyi sekä oligospermisissä että normospermisissä näytteissä. Myös siittiöiden tiheys säilyi normaalina.
- näytteissä, joiden luovuttajille ei oltu annettu koentsyymi Q10:tä, sinkkiä ja D-aspartaattia, siittiöiden määrä oli vähentynyt ja liikkuvuus heikentynyt.
- koentsyymi Q10:tä, sinkkiä ja D-aspartaattia sisältävät hoidot estivät siittiöiden liikkuvuuden heikkenemisen olispermisissä näytteissä. Siittiöiden lipidiperoksidaatio ja DNA-fragmentaatio olivat lisääntyneet.
Tämä tutkimus vahvistaa edelleen, että CoQ10:llä, yhdessä sinkin ja D-aspartaatin kanssa, on suora positiivinen yhteys siemennesteeseen. Tämä yhdistelmäterapia esti siittiöiden liikkuvuuden heikentymisen ja paransi DNA-suojaa lisäämällä antioksidanttien aktiivisuutta.
Paljon koentsyymi Q10:tä sisältäviä ruokia
Paljon koentsyymi Q10:tä sisältäviä ruokia ovat pähkinät, parsakaali, valkosipuli, herneet, kana, kananmuna, pinaatti ja kala kuten tonnikala, sardiinit ja silli.
Yhteenveto
Paljon tutkittu vitaminoidi, koentsyymi Q10, on välttämätön siittiöiden terveyden suojaamisen kannalta. Tämä yhdiste vähentää oksidatiivista stressiä ja tukee siittiöiden liikkuvuutta. Matalat koentsyymi Q10 -pitoisuudet saattavat alentaa miesten hedelmällisyyttä. Koentsyymi Q10:tä sisältävät ravintolisät voivat auttaa parantamaan siittiöiden laatua.
Koentsyymi Q10 miehen hedelmällisyyden parantajana

Koentsyymi Q10 on vahva miehen hedelmällisyyttä parantava ravintoaine, tosin vain yksi monista. Se vaikuttaa positiivisesti siittiöiden määrään ja liikkuvuuteen, mutta ei lisää siittiöiden määrää
Kliinisissä tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että
Olemme siksi verranneet kaikkia parhaimpia miehen hedelmällisyyden parantamiseen tarkoitettuja moniravintolisiä avoimessa rinnakkaisarvioinnissa.
Muita siittiöiden liikkuvuutta parantavia ravintoaineita
Viitteet
- “Safarinejad, M. (2009). Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men, The Journal of Urology, Volume 182, Issue 1, (pp. 237-28).” ↩
- “Mancini, A. and Balercia, G. (2011). Coenzyme Q(10) in male infertility: physiopathology and therapy. Biofactors, Volume 37, Issue 5, (pp374-80).” ↩
- “Lewin, A. and Lavon H. (1997).The effect of coenzyme Q10 on sperm motility and function. Molecular Aspects of Medicine, Volume 18, (pp.13-9).” ↩
- “Sheweita, A. et.al. (2005). Mechanisms of male infertility: role of antioxidants, Current Drug Metabolism, Volume 6, Issue 5, (pp.495-501).” ↩
- “Talevi, R. et.al. (2013). Protective effects of in vitro treatment with zinc, d-aspartate and coenzyme q10 on human sperm motility, lipid peroxidation and DNA fragmentation. Reproductive Biology and Endocrinology, Volume 16, Issue 11, (pp.81).” ↩
- ”http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- ”Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩