Miehen hedelmällisyys – perustutkimukset

Noin 40 % hedelmällisyysongelmista liittyy mieheen, toiset 40 % naiseen ja 20 % kumpaankin osapuoleen1.

Miehen hedelmällisyys tutkitaan tähän erikoistuneella klinikalla. Hedelmättömyyden diagnosoinnissa sperman laadulla on keskeinen merkitys. Hedelmättömyyshoitoihin erikoistunut lääkäri tekee siemennesteanalyysin. Tutkittavia muuttujia ovat muun muassa siittiötiheys, siittiöiden liikkuvuus ja muoto. Analyysiä varten tarvitaan tuoreita siittiösoluja.

Analysoitava siemenneste ei saisi olla puolta tuntia vanhempaa. Riittävän tuore näyte saadaan tyypillisesti masturboimalla tarkoitukseen varatussa erillisessä huoneessa lääkärin vastaanotolla.

Siemennesteanalyysin perusteella hedelmättömyyshoitoihin erikoistuneet lääkärit voivat päätellä millä tasolla miehen hedelmällisyys on analyysin tekohetkellä. On erittäin tärkeää ymmärtää, että kyseessä on vain yksi näyte, eikä sen perusteella voida antaa lopullista arviota miehen siemennesteen hyvyydestä tai huonoudesta tai siitä, onko jokin ympäristötekijä aiheuttanut siemennesteen laadun hetkellisen huononemisen. Koska uusia siittiösoluja syntyy jatkuvasti n. 1 500 solun sekuntivauhdilla2, siemennesteanalyysin tulokset voivat vaihdella merkittävästi vain muutamankin viikon sisällä.

On olemassa myös sellaisia ongelmia miehen hedelmällisyydessä, joissa sperman laatu on erittäin hyvä, mutta siitä huolimatta hedelmöittyminen on epätodennäköistä tai jopa mahdotonta. Näin voi olla, jos miehellä on erektiohäiriö, kehon vastareaktio miehen omia siittiösoluja vastaan, jokin geneettinen sairaus tai hormonaalinen poikkeavuus. Tällaisissa tapauksissa jatkotutkimukset ovat tarpeen syiden ja mahdollisten soveltuvien hoitojen selvittämiseksi.

Yksityiskohtaisen konsultaation ja tarvittaessa jatkotutkimusten avulla hedelmättömyysongelmiin erikoistunut lääkäri yrittää selvittää, miksi miehen hedelmällisyys on alentunut. Usein sperman heikentyneen laadun syitä ei kuitenkaan kyetä tarkasti selvittämään3. Tätä kutsutaan selittämättömäksi eli idiopaattiseksi hedelmättömyydeksi4.

Siemennesteanalyysin tulkitseminen

Siemennesteanalyysillä mitataan tyypillisesti siittiöiden tiheys, eli siittiöiden määrä millilitrassa siemennestettä, siittiöiden morfologia, eli muoto, liikkuvuus (kyky uida eteenpäin), valkosolujen määrä, fruktoosin taso siemennesteessä, siemennesteen tilavuus, pH ja nesteytymisaika.

 

Lue lisää!

Potilashistoria

Alustavan tutkimuksen aikana hedelmättömyyshoitoihin erikoistunut lääkäri kyselee potilaan

  • yleiskunnosta
  • kroonisista sairauksista
  • mahdollisista kemoterapiahoidoista5
  • leikkauksista ja onnettomuuksista (myös sukupuolielimiin kohdistuneista)
  • tulehduksista ja lapsuuden sairauksista puberteetin jälkeen
  • tiedossa olevista geneettisistä sairauksista suvussa
  • lasten lukumäärästä ja keskenmenoista
  • yhdyntätiheydestä
  • alkoholin 6 ja tupakkatuotteiden kulutuksesta7 sekä huumeiden käytöstä8, 9

Fyysisen kunnon tutkiminen

Hedelmättömyyshoitoihin erikoistunut lääkäri tekee myös seuraavat tutkimukset:

  • kivespussien, kivesten ja lisäkivesten tutkimus
  • rauhasten tarkistaminen peräsuolen kautta
  • eturauhasen (transrektaalinen) tai kivespussien ultraäänitutkimus

Muut testit

Miehen hedelmällisyyden tutkimiseen erikoistunut lääkäri saattaa tehdä myös seuraavat kokeet:

  • Siemensyöksyn jälkeinen virtsa-analyysi, jolla voidaan selvittää, kulkeutuvatko siittiösolut virtsarakossa taaksepäin eivätkä tule peniksestä siemensyöksyn mukana (retrogradinen siemensyöksy).
  • Verikokeet, joilla mitataan aivolisäkkeen, hypotalamuksen ja kivesten tuottamien hormonien tasot, joilla on olennainen merkitys seksuaalisessa kehityksessä ja siittiösolujen tuotannossa.
  • Geenitestit, joilla diagnosoidaan mahdolliset Y-kromosomien muutokset ja erilaiset synnynnäiset tai perityt sairaudet.

Ruokavalio

Siittiösolut ovat erittäin herkkiä ympäristön vaikutuksille sekä 74-päiväisen tuotantovaiheen että siemensyöksyn jälkeen. Tästä syystä miehet tuottavat noin 10 miljoona siittiötä tunnissa10.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi pääasiallisista siittiösolujen laadun huononemisen syistä 1990-luvulta alkaen on ollut huono ravinto11. Länsimaisesta ruokavaliosta ei aina saa riittävästi monia tärkeitä vitamiineja, aminohappoja ja muita hivenaineita, mukaan lukien ravinteita, joita tarvitaan optimaaliseen siittiösolujen tuotantoon.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun ravinnosta saadaan kaikki tarvittavat ravintoaineet, siittiösolujen määrä voi kolminkertaistua ja niiden liikkuvuus sekä siemensyöksyn tilavuus lisääntyä12. Silloin miehen hedelmällisyys on aikaisempaa parempi, mikä lisää huomattavasti raskaaksi tulemisen mahdollisuutta.

Muita miehen hedelmällisyyden tutkimuksia

Klamydia

Virtsanäytteen avulla selvitetään, onko miehellä ollut klamydia. Jos virtsanäytteen tulos on positiivinen, lääkäri määrää hoidoksi antiobiootteja.

Miehen hedelmällisyyttä edistävät ravintoaineet

Hedelmällisyyteen erikoistuneet lääkärit suosittelevat ravintolisien useamman kuukauden kuuria raskautta yrittäville miehille ja naisille, joilla on edessään koeputkihedelmöitys ja muita hedelmättömyyshoitoja. Todistetun tehonsa ja edullisuutensa vuoksi niitä suositellaan yhä useammin isäksi haluaville, erityisesti yli 35-vuotiaille miehille.

 

Lue lisää!

Kiveksistä otettava kudosnäyte

Jos miehen siemennesteessä ei havaita siittiösoluja tai niitä on hyvin vähän, lääkäri voi kiveksistä otettavan kudosnäytteen avulla määrittää, johtuuko tämä siittiöiden huonosta tuotannosta vai huonosta kulkeutumisesta. Jos esimerkiksi siemenjohdin on tukossa, siittiösolut eivät pääse ejakuloitumaan.

Napauta tästä, niin saat tietää lisää kudosnäytteen ottamisesta

Biopsiassa kiveksistä otetaan solunäytteitä paikallisanestesian tai yleisanestesian aikana13. Solunäytteestä voidaan tutkia myös siinä olevat sukusolut.

Kudosnäytteen ottaminen ei varsinaisesti paranna hedelmällisyyttä. Kudosnäytteen ottaminen kiveksistä on aiheellista vain siinä tapauksessa, että pariskunta harkitsee keinohedelmöitystä kehon ulkopuolella (mikrohedelmöitys, jossa siittiö ruiskutetaan suoraan munasoluun, ICSI14).

Jos mies päättää otattaa kudosnäytteen, se on parasta tehdä klinikalla, jossa kudosnäytteen sukusolut voidaan välittömästi jäädyttää ja myöhemmin käyttää munasolujen hedelmöittämiseen. Muutoin pitää toimenpide toistaa siittiösolujen keräämiseksi.

Muita pariskunnan hedelmällisyyden selvittämiseksi tehtäviä tutkimuksia

Yhdynnän jälkeinen tutkimus (PCT)

Jotkut lääkärit käyttävät diagnoosin tekemiseen yhdynnän jälkeistä tutkimusta15, jos aikaisemmat tutkimukset eivät ole tuoneet selvyyttä heikentyneen hedelmällisyyden syihin. Jotkut lääkärit taas suosittelevat testiä heti hedelmättömyyshoitojen alussa, sillä testi on nopea ja helppo tehdä.

Lue yhdynnän jälkeistä tutkimusta käsittelevä artikkeli.

Siirry artikkeliin

Viitteet

  1. Hudson, B. (1987). The infertile couple. Churchill-Livingstone, Edinburgh
  2. http://humrep.oxfordjournals.org/content/18/2/447.full”
  3. ”http://web.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/causemal.htm”
  4. ”http://en.wikipedia.org/wiki/Unexplained_infertility”
  5. ”Paoli D, Gallo M, Rizzo F, Spano M, Leter G, Lombardo F, Lenzi A, Gandini L. Testicular cancer and sperm DNA damage: short- and long-term effects of antineoplastic treatment. Andrology. 2014”
  6. ”Muthusami KR, Chinnaswamy P. Effect of chronic alcoholism on male fertility hormones and semen quality. Fertil Steril. 2005; 84(4): 919-24”
  7. “Mitra A, Chakraborty B, Mukhopadhay D, Pal M, Mukherjee S, Bannerjee S, Chaudhuri K. Effect of smoking on semen quality, FSH, testosterone level and CAG repeat length in androgen receptor gene of infertile men in an Indian city. Syst Biol Reprod Med. 2012; 58(5): 255-62”
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/Male_infertility#Diagnosis
  9. ”Battista N, Pasquariello N, Di Tommaso M, Maccarrone M. Interplay between endocannabinoids, steroids and cytokines in the control of human reproduction. K Neuroendocrinol. 2008; 20(1): 82-9
  10. Padubidri, VG; Daftary, SN, eds. (2011). Shaw\\\\\\\\\\\\\\\’s Textbook of Gynaecology (15th ed.). p. 201
  11. ”Decline in semen concentration and morphology in a sample of 26 609 men close to general population between 1989 and 2005 in France. http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2012/12/02/humrep.des415.abstract – Lisätietoja osoitteessa: http://menfertility.org/male-fertility-continues-to-fall/#fn-38-1”
  12. ”http://www.altmedrev.com/publications/5/1/28.pdf”
  13. ”http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003908.htm”
  14. ”http://en.wikipedia.org/wiki/Intracytoplasmic_sperm_injection”
  15. Hessel M, Brandes M, Bruin JPD, Bots RS, Kremer JA, Nelen WL, Hamilton CJ. Long-term ongoing pregnancy rate and mode of conception after a positive and negative post-coital test. Acta Obstet Gynecol Scand. 2014; 93(9): 913-20″
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.