Miehestä johtuva lapsettomuus on hyvin yleistä ja siihen voi olla monia eri syitä

Hedelmättömyys koskee miehiä ja naisia yhtäläisesti. Kaikista raskaaksi yrittävistä pariskunnista hedelmättömyys johtuu miehestä 40 prosentissa tapauksista ja naisesta 40 prosentissa tapauksista. Jäljelle jäävissä 20 prosentissa tapauksia ongelmat johtuvat sekä miehestä että naisesta.

Miehestä johtuva hedelmättömyys voi johtua monista eri ongelmista, ja monissa tapauksissa hedelmättömyyden aiheuttajia on useita. Pääasialliset hedelmättömyyttä aiheuttavat tekijät voidaan jakaa seuraaviin luokkiin:

Miehen hedelmättömyyttä aiheuttavat sairaudet

Siittiöihin liittyvät ongelmat

Yleisimmät miehestä johtuvaa hedelmättömyyttä aiheuttavat tekijät liittyvät sukusolujen tuotantoon ja kehittymiseen. Näitä saattavat olla siittiöiden epätavallinen muoto, huono liikkuvuus tai yksinkertaisesti vähäinen siittiöiden määrä, joka saattaa olla epätavallisen alhainen (oligozoospermia) tai nolla (siittiöt puuttuvat kokonaan = azoospermia).

Tämä voi johtua useista eri tekijöistä, muun muassa:

  • Tulehdustilat tai tartuntataudit, kuten sikotaudin aiheuttava virus
  • (Auto-)immuunisairaudet, jotka kohdistuvat siittiösoluihin
  • Aivolisäkkeen sairaudet, hormonaaliset sairaudet ja umpirauhasten sairaudet
  • Elintapa- ja ympäristötekijät, kuten kehno ruokavalio
  • Geneettiset sairaudet, jotka liittyvät välillisesti tai välittömästi siittiöiden epämuodostumiin. Sairaudet kuten sirppisoluanemia, Noonanin oireyhtymä, lihasdystrofia ja hemokromatoosi voivat aiheuttaa kivesten toimintahäiriöitä ja siittiöiden poikkeavuuksia. Muut sairaudet kuten kystinen fibroosi, sukupuolikromosomiset sairaudet ja muut kromosomipoikkeavuudet voivat aiheuttaa azoospermiaa tai oligozoospermiaa.

Primaari siliaarinen dyskinesia (PCD)

Tämä on geneettinen sairaus, jossa siittiöiden määrä on normaali, mutta siittiöt eivät liiku. Tämä on tyypillistä esim. Kartagenerin oireyhtymässä.

Anatomiset poikkeavuudet

Sukupuolitiehyeiden esteet voivat osittain tai täysin estää siemennesteen liikkumisen ja aiheuttaa hedelmättömyyttä. Poikkeavuudet voivat olla sukupuolielimissä tai aiheutua urogenitaalialueen tulehduksesta tai tartuntataudista.

Sukupuolielinten leikkauksista jäävät arpikudokset sekä kivespussin kiveskohjut voivat niin ikään aiheuttaa tukoksia.

Tällaiset tukokset voidaan usein poistaa kirurgisesti.

Mitokondrio-DNA:n puutokset

Mitokondrio sisältää geenejä, jotka eroavat tavallisista tuman geeneistä. Tutkimuksessa on osoitettu, että näiden mitokondrio-DNA:n geenien puuttuminen tai muutos voi aiheuttaa hedelmättömyyttä1.

Sekundaariset tilat

Diabetes, maksa- ja munuaissairaus voivat aiheuttaa sekundaarista lapsettomuutta (kyvyttömyyttä saada toista lasta). Myös muihin miehestä johtuvaa lapsettomuutta aiheuttaviin sairauksiin on olemassa tiettyjä lääkityksiä ja hoitoja.

Erektiohäiriöt voivat myös tilastollisesti vähentää hedelmöittymismahdollisuuksia.

Mitä idiopaattinen hedelmättömyys tarkoittaa?

Vaikka miehen hedelmättömyyden taustalla voi olla monia syitä, tarkkaa syytä on joskus varmuudella vaikea diagnosoida. Selittämätöntä hedelmättömyyttä kutsutaan idiopaattiseksi hedelmättömyydeksi.

Siemennesteanalayysin tulokset saattavat olla normaalista poikkeavat, mutta syitä ei kyetä selvittämään. Mitään lisääntymispoikkeavuutta ei ehkä kyetä tunnistamaan, mutta hedelmöittyminen ei siitä huolimatta onnistu. Noin 30 prosenttia miesten hedelmättömyydestä on luokiteltu idiopaattiseksi.

Miehillä, joilla on diagnosoitu idiopaattinen hedelmättömyys, tyypillisesti todetaan siemennesteen laadun heikentyneen liittyen siittiöiden liikkuvuuteen, määrään ja morfologiaan, vaikka hormonitoiminta ja fyysinen kunto olisivat moitteettomia. Monissa tapauksissa hedelmällisyyttä voidaan parantaa positiivisilla elämäntapamuutoksilla.

On tärkeää välttää liiallista alkoholinkäyttöä, tupakointia ja huumeita. Riittävä liikunta ja normaali kehon paino voivat parantaa hedelmällisyyttä. Myös kehon ravitsemuksellisten tarpeiden täyttäminen on erittäin tärkeää lisääntymisterveyden edistämiseksi.

Miehen hedelmällisyyttä parantavat ravintolisät,
Katso, mitkä ravintolisät sisältävät männynkuoriuutetta.

Monissa lisäravinteissa on useita miehen hedelmällisyyttä parantavia ravinteita yhdessä tehokkaassa pillerissä.

Näihin kuuluu muun muassa männynkuoriuute, jonka on osoitettu auttavan idiopaattisen hedelmättömyyden hoidossa2.

Mutta pidä varasi. Niiden laadussa ja hinnassa on suuria eroja. Lue lisää ja arvioi, mitkä ovat taloudellisesti kannattavia ja lupaavat hyviä tuloksia riittävän nopeasti.

Viitteet

  1. Kao, S. et.al. (1995). Mitochondrial deoxyribonucleic acid 4977-bp deletion is associated with diminished fertility and motility of human sperm. Biology of Reproduction, Volume 52, Issue 4, (pp. 729-36).”
  2. ”Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).”