Naisen hedelmällisyys – perustutkimukset

Säännöllistä, suojaamatonta seksiä harrastavista pariskunnista noin 15 prosenttia ei tule raskaaksi 12 kuukauden aikana1. Tänä aikana naiset ovat tavallisesti keskustelleet toiveesta tulla raskaaksi yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolla. Tämä on aiheellista, etenkin jos on syytä olla huolissaan siitä, että naisen hedelmällisyys on alentunut, esimerkiksi läpikäydyn syöpähoidon tai yli 35 vuoden iän takia.

Noin 40 prosenttia hedelmättömyyden syistä liittyy naiseen, 40 prosenttia mieheen ja 20 prosenttia kumpaankin osapuoleen2.

Hedelmällisyyden testaaminen ja tutkiminen voi olla pitkällinen prosessi. Koska naisen hedelmällisyys vähenee iän myötä, asiasta on hyvä keskustella hyvissä ajoin. Raskaaksi tulemisen yrittämiseen liittyy paljon tunteita ja siinä tarvitaan mahdollisimman paljon tukea. Stressi on vain yksi monista syistä, joilla voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen. Muutamien yksinkertaisten kysymysten ja tutkimusten avulla yleislääkäri tai gynekologi voi selvittää, onko naisen hedelmällisyys syytä tutkia ja ohjata pariskuntaa asiassa eteenpäin.

fertility disorder

Terveydentila, elämäntilanne, elintavat ja aiemmat sukupuolisuhteet

Kun nainen käy yleislääkärinsä tai gynekologinsa vastaanotolla selvittääkseen hedelmällisyyteensä liittyviä asioita, lääkäri voi kysyä tietoja terveyshistoriasta, elintavoista ja aiemmista sukupuolisuhteista. Nämä tiedot auttavat lääkäriä selvittämään hedelmättömyyden mahdollisia syitä.

Ikä

Naisten hedelmällisyys vähenee samanaikaisesti munasolujen määrä munasarjoissa ehtyy. Lähde: Babycenter.co.uk

Naisen hedelmällisyys heikkenee, kun munasolujen määrä munasarjoissa vähenee. Lähde: Babycenter.co.uk

Naisen hedelmällisyys heikkenee nopeasti iän myötä. Lääkäri arvioi raskauden mahdollisuudet ja riskit pariskunnan ikäprofiilin perusteella.

Lapset

Lääkäri käy läpi mahdolliset aikaisemmat raskaudet, niiden aikana mahdollisesti esiintyneet komplikaatiot sekä mahdolliset keskenmenot.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Jos naisen kuukautiskierto on tavallista pidempi, nainen ovuloi mahdollisesti vain kuuden viikon välein eli noin 9 kertaa vuodessa. Tällöin mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat harvemmassa ja raskaaksi tulon tilastollinen todennäköisyys pienenee. Tästä syystä naisille, joiden kierto on pitkä, määrätään joskus ovulaation säännöllistämiseksi hedelmällisyyttä parantavia lääkkeitä, kuten klomifeeniä. Yli 35-vuotiaat ja epäsäännöllisesti ovuloivat naiset ovat todennäköisimpiä lääkehoidon saajia.

Raskauden yrittäminen

Yleislääkäri haluaa tietää, kuinka kauan pariskunta on yrittänyt tulla raskaaksi. Seuraavassa taulukossa kuvataan, miten nopeasti säännöllistä suojaamatonta seksiä harrastava pariskunta keskimäärin tulee raskaaksi.

Aika, jonka kuluessa hedelmälliset pariskunnat keskimäärin tulevat raskaaksi 3

kuukauden jälkeen 20%
kuuden kuukauden jälkeen 70%
12 kuukauden jälkeen 85%
18 kuukauden jälkeen 90%
24 kuukauden jälkeen 95%
Jos molemmat osapuolet ovat nuoria ja terveitä, eivätkä ole yrittäneet tulla raskaaksi 12 kuukautta kauemmin, heitä saatetaan rohkaista vielä jatkamaan yrittämistä.

Seksi

Pariskunnilta saatetaan kysyä, kuinka usein he ovat sukupuoliyhteydessä ja onko heillä ongelmia yhdynnän aikana. Pariskunnat saattavat kokea keskustelun seksielämästä epämukavaksi ja kiusalliseksi. On kuitenkin hyvin tärkeää olla avoin ja rehellinen. Jos hedelmättömyysongelma johtuu impotenssista tai motivaation puutteesta, asia voi olla helposti korjattavissa.

[vc_cta_button2 h4=”Tietoa miehen seksuaalisen potenssin luonnollisista parannuskeinoista” style=”rounded” txt_align=”left” title=”Lue lisää” btn_style=”rounded” color=”blue” size=”md” position=”right” link=”url:http%3A%2F%2Faminoacidstudies.org%2Ferectile-dysfunction%2F||target:%20_blank”][/vc_cta_button2]

Ehkäisyn lopettamisesta kulunut aika

Pariskunnilta kysytään aiemmin käytössä olleesta ehkäisykeinosta, ja siitä, milloin he ovat lakanneet käyttämästä ehkäisyä. Joidenkin ehkäisykeinojen teho saattaa jatkua jonkin aikaa vielä niiden käytön lopettamisen jälkeenkin ja vaikuttaa siten naisen hedelmällisyyteen.

Esitiedot

Lääkäri tiedustelee pariskunnan mahdollisista nykyisistä ja menneistä sairauksista sekä sukupuolitaudeista. Lääkäri saattaa kysyä naiselta myös

 • kuukautisten säännöllisyydestä
 • kiertojen välillä tai yhdynnän jälkeen mahdollisesti esiintyvästä vuodosta
 • aikaisemmista keskenmenoista (sekä kohdunulkoisista raskauksista)
 • tulehduksista ja leikkauksista.

Lääkitys

Joillakin lääkkeillä saattaa olla sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat naisen hedelmällisyyteen. Lääkäri käy läpi kaikki naisen käyttämät tai aiemmin käytössä olleet lääkkeet ja keskustelee tarvittaessa lääkityksen vaihtamisesta. Naisen kannattaa mainita myös kaikki käyttämänsä reseptivapaat lääkkeet, myös rohdosvalmisteet.

Elintavat

Monet elintapatekijät voivat vaikuttaa merkittävästi hedelmällisyyteen. Lääkärin tarvitsee tietää myös seuraavat asiat pariskunnan molemmista osapuolista:

 • tupakointi
 • paino
 • alkoholinkäyttö
 • huumeidenkäyttö
 • stressi kotona ja työssä.

Lääkäri saattaa ehdottaa elämäntapamuutoksia hedelmöittymisen todennäköisyyden kasvattamiseksi.

Perustutkimukset ja -analyysit

Kun pariskunnan terveyshistoria, sukupuolielämä ja elintavat on käyty läpi, pariskunta saatetaan ohjata hedelmättömyyshoitoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksiin ja hoitoihin.

Lääkärin tutkimus

Lääkäri tutkii naisen lantion alueen mahdollisten ongelmien selvittämiseksi. Lääkäri tutkii mahdolliset tulehdukset, kyhmyt ja kosketusarkuuden, jotka voivat viitata kohdun kasvaimiin, munasarjan kasvaimiin, endometrioosiin tai sisäsynnytintulehduksiin.

Hormonitutkimukset

Kierron eri aikoina otetut verinäytteet antavat viitteitä naisen hedelmällisyyteen liittyvistä ongelmista. Verinäytteistä saatetaan mitata naisen progesteroniarvot, joista nähdään, tapahtuuko naisella ovulaatio. Verikokeiden otto ajoitetaan sen mukaan, kuinka säännölliset naisen kuukautiset ovat. Jos naisella on epäsäännölliset kuukautiset, hänelle voidaan ehdottaa tutkimusta, jolla mitataan munasolujen kehittymistä munasarjoissa stimuloivien gonadotropiinien määrä. Usein on hyvä mittauttaa säännöllisesti myös yleisimmin tutkittavat arvot, kuten follikkelia stimuloiva hormoni FSH, luteinisoiva hormoni LH, estrogeeni ja progesteroni. Lisäksi voidaan tarkistaa monia muita tekijöitä, kuten eri elinten toiminta. Tämä siitä syystä, että jo hyvin pieni kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä4.

Munasarjojen tutkiminen

Ennen kuin naiselle määrätään hedelmällisyyslääkkeitä, lääkäri tutkii naisen munasarjat. Tämä saatetaan tehdä verikokein, joilla mitataan tiettyjen hormonien määrä veressä tai ultraäänitutkimuksella, jossa tutkitaan munasarjoissa olevia munarakkuloita.

30%

hedelmättömistä pariskunnista kärsii munasarjoista johtuvista ongelmista

Klamydiatesti

Klamydia on sukupuolitauti, joka voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Gynekologi tai näytteenottoon koulutettu hoitaja ottaa klamydiatestiä varten pumpulipuikolla muutamia soluja kohdunkaulalta. Jos potilaalla diagnosoidaan klamydia, se saadaan hyvin hoidettua lääkärin määräämillä antibiooteilla. Vastaanotolla otetaan myös virtsa- ja verinäytteet, joista tutkitaan muut mahdolliset sukupuolitaudit, kuten herpes, tippuri, kuppa ja HIV.

Hysterosalpingografia

Hysterosalpingografia (HSG) on kohdun ja munatorvien varjoainetutkimus, jossa varjoainetta ruiskutetaan katetrin kautta kohtuun ja munatorviin, minkä jälkeen kohdusta ja munatorvista otetaan röntgenkuvia. Tällä tutkimuksella tutkitaan kohtuontelon terveys ja selvitetään mahdolliset tukokset munanjohtimissa.

25%

hedelmättömistä pariskunnista kärsii munanjohtimien sairauksista

Endometrioosin ohella esimerkiksi kasvaimet, polyypit ja adenomyoosi voivat aiheuttaa kohdun ja munanjohtimien ahtautumista5. Papakokeella, joka voidaan tehdä gynekologisen rutiinitutkimuksen yhteydessä, voidaan diagnosoida bakteerin aiheuttamia tulehduksia, sienitulehduksia tai solumuutoksia, jotka joskus voivat viitata hedelmällisyyteen vaikuttavaan sairauteen. Suurin osa lääkäreistä tekee hysterosonografian osana ensimmäistä hedelmällisyysdiagnoosia. Ultraäänitutkimus helpottaa myoomien, endometrioosin ja kohdun epämuodostumien tunnistamista. Hysterosonografian avulla voidaan nähdä kypsyvien munasolujen kehittyminen ja kohdun limakalvon rakenne.

10%

hedelmättömistä pariskunnista kärsii endometrioosista

Jos näissä tutkimuksissa ei havaita häiriöitä, miehen tulisi viimeistään tässä vaiheessa hakeutua siemennesteanalyysiin. Jotkut lääkärit suosittelevat tässä kohdin myös yhdynnän jälkeistä tutkimusta6.

3%

hedelmättömistä pariskunnista kärsii kohdunkaulan liman aiheuttamista ongelmista

Muita naisen hedelmällisyyden tutkimuksia

Kaikkien näiden tutkimusten jälkeenkään syytä hedelmättömyyteen ei välttämättä ole löydetty. Tässä vaiheessa hedelmättömyyden tutkimiseen erikoistuneet lääkärit saattavat seuraavaksi suositella hysteroskopiaa (kohtuontelon tähystys) tai laparoskopiaa (vatsaontelon tähystys).

Viitteet

 1. ”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12923157”
 2. Hudson, B. (1987). The infertile couple. Churchill-Livingstone, Edinburgh
 3. ”Gnoth C, Godehardt D, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Freundl G. ”Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility.” Human Reproduction. 2003 Sep; 18(9):1959-66.”
 4. ”Weiss RV, Clapauch R. Female infertility of endocrine origin. Arg Bras Endocrinol Metabol. 2014; 58(2): 144-52”
 5. ”http://web.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/Causefem.htm”
 6. Hessel M, Brandes M, Bruin JPD, Bots RS, Kremer JA, Nelen WL, Hamilton CJ. Long term ongoing pregnancy rate and mode of conception after a positive and negative post-coital test. Acta Obstet Gynecol Scand. 2014; 93(9): 913-20″
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.