Hedelmällisten päivien määrittäminen

Ovulaation aika on ainoa aika kuukautiskiertoa, jolloin nainen voi tulla raskaaksi. Siksi raskaaksi yrittävien pariskuntien on tärkeää tietää, milloin ovulaatio tapahtuu.

Monet luonnollisen perhesuunnittelun keinot auttavat määrittämään hedelmällisen vaiheen. Ne ovat luonnollinen keino lisätä hedelmällisyyttä.

Mittaa peruslämpösi

Ovulaation jälkeen naisen keho tuottaa hormonia nimeltään progesteroni. Sen tehtävänä on varmistaa kohdun hyvä verenkierto mahdollisen raskauden ylläpitämiseksi. Progesteronin sivuvaikutuksena kehon lämpötila nousee n. 0,6 °C1. Kehon lämpötila pysyy tällä tasolla kuukautisten alkuun asti, minkä jälkeen se laskee. Naiset voivat käyttää tätä tietoa hyväkseen ovulaation ajankohdan määrittämisessä.

Noudata seuraavia viittä ohjetta hedelmällisten päiviesi tarkassa määrittämisessä kehon lämpötilan avulla:

  • Mittaa lämpö aamulla välittömästi herättyäsi, kun vielä olet makuulla.
  • Jos mahdollista, mittaa lämpö samasta kohtaa ja samaan aikaan joka päivä.
  • Mittaa vähintään kolme minuuttia peräsuolesta, emättimestä ja suusta ja mittaa aina samasta paikasta koko kuukautiskierron ajan.
  • Pyri nukkumaan vähintään 6 tuntia ennen peruslämmön mittaamista.
  • Aloita luettelo tai kuvaaja kuukautiskierron ensimmäisestä päivästä alkaen.

Lämpötilakäyrän piirtäminen

naisen lämpötilakäyrä ovulaatiopäivän määrittämiseksiKun olet mitannut lämpötilasi, kirjaa arvo luetteloon tai pisteeksi kuvaajaan. Tee myös huomiot kaikista poikkeavuuksista: lyhyt yöuni, väsymys, stressi, lääkitys ja alkoholi lämpötilan mittausta edeltäneenä päivänä.

Tämä on tärkeää sen vuoksi, että monet tekijät vaikuttavat kehon peruslämpöön. Yhdistä kuvaajaan merkitsemäsi pisteet käyräksi. Jos olet jättänyt lämpötilan mittaamatta jonakin päivänä, jätä kyseinen päivä tyhjäksi.

Koska lämpötilamittaukset vaihtelevat kierron alussa joskus huomattavasti, voit jättää ensimmäiset neljä arvoa analyysissäsi huomiotta.

Tutkaile nyt arvoja alhaisen lämpötilan vaiheesta eteenpäin, viidennen päivän jälkeen. Paremman käsityksen saamiseksi voit vetää vaakasuoran viivan aivan korkeimpien arvojen yläpuolelle (lukuun ottamatta poikkeavia arvoja).
Tarkista sitten, onko kierron ensimmäisen puoliskon alhaisissa arvoissa huomattavissa yhtäkkistä vähintään 0,2 °C:een nousua. Nousun pitäisi näkyä kahden päivän aikavälillä.

Jos lämpötila on korkeampi kuin alhaisen lämpötilan jaksolla vähintään kolmena peräkkäisenä päivänä, voit olettaa, että ovulaatio on tapahtunut 48 tunnin aikana ennen lämpötilan nousua.

Hedelmällisten päivien jälkeen

Kierron toinen puolisko kestää tavallisesti 12. – 16. päivään. Tämä voi olla hyödyllinen tieto lämpötilakäyrän tulkitsemisessa. Lämpötilan pitäisi kohota n. kaksi viikkoa ennen seuraavien kuukautisten alkamista.

Käyrätyypit

Lämpötilakäyriä on monenlaisia, joista yhdenkään muoto tuskin on täysin ideaali. Pienetkin muutokset voivat hankaloittaa käyrän tulkintaa. Kuitenkin kun olet tarkkailut peruslämpöäsi muutaman kuukauden, sinulla on enemmän kokemusta lämpötilan analysoimisesta. Tämä tarkoittaa, että pystyt tarkasti ennustamaan hedelmälliset päiväsi muutaman kierron jälkeen.

Edellisten kiertojen perusteella voit myös tehdä johtopäätöksiä seuraavia kuukausia ajatellen. Näin voit määrittää mahdolliset ovulaatiopäivät mahdollisimman tarkasti. Jos kuukautiskierto on kovin epäsäännöllinen, ovulaation määrittäminen voi olla vaikeaa.

Lämpötilakäyrällä voidaan usein havaita seuraavia ilmiöitä:

Kuukautiskierron ensimmäisen puoliskon aikana yksi lämpötila-arvo on huomattavasti muita korkeampi

Tämä voi johtua esimerkiksi alkoholinkäytöstä edellisenä päivänä, vilustumisesta, kuumeesta, stressistä tai toistuvasta WC:ssä käynnistä ennen lämpötilan mittausta. Huomattavan epätavalliset lukemat on syytä jättää huomiotta, sillä ne voivat häiritä lämpötilakäyrän tulkitsemista.

Kuukautiskierron toisella puoliskolla yksi lämpötila-arvo on samalla tasolla kuin alhaisen lämpötilan jaksolla

Jos lämpötila putoaa voimakkaasti kierron toisella puoliskolla yhtenä tai useampana päivänä, tämä voi viitata keltarauhashormonin puutteeseen. Tämä on todennäköisintä, jos muuta selvää syytä ei ole havaittavissa useampien kiertojen aikana. Jotkut lääkkeet laskevat lämpötilaa ja voivat siksi vääristää käyrää. Myös mittaaminen eri aikaan tai kehon eri kohdasta voi aiheuttaa poikkeavan alhaisen mittaustuloksen.

Hieman ennen lämpötilan yhtäkkistä nousua aamulämpötila laskee taas

Lämpötilan lasku juuri ennen ovulaatiota on hyvin yleistä ja täysin normaalia. Tämän kokevat naiset voivat ennustaa hedelmälliset päivänsä jo ennen ovulaatiota.

Lämpötilan nousu ei ole yhtäkkinen, vaan asteittainen

Tämä on merkki lievästä keltarauhashormonin puutteesta. Jos lämpötila nousee vain 0,1 °C:etta useita päiviä ja jatkuu edelleen, keltarauhashormonin puute on todennäköinen. Tämä ei välttämättä heikennä hedelmällisyyttä.

Kierron toinen puolisko kestää alle kaksitoista päivää

Jos ovulaatiosta seuraaviin kuukautisiin on alle 12 päivää, keltarauhashormonin puute on todennäköinen syy.

Lämpötila ei kohoa

Jos kierron toisella puoliskolla ei havaita lämmön kohoamista, ovulaatiota ei ole tapahtunut. Sen vuoksi et voi tämän kierron aikana tulla raskaaksi. Ovulaation poisjääminen säännöllisestä kuukautiskierrosta huolimatta on suhteellisen yleistä vanhemmilla naisilla. Myös rintaruokinta, äskettäinen keskenmeno, fyysiset muutokset ehkäisypillerin käytön lopettamisen jälkeen tai hormonaaliset häiriöt voivat myös aiheuttaa väliaikaisen ovulaation poisjäämisen.

Lämpötilan lasku kierron lopulla

Jos lämpötila laskee jälleen yhtäkkiä alhaiselle tasolle, se tarkoittaa, että kuukautiset alkavat pian.

Lämpötila pysyy korkealla yli 16 päivää kuukautisista huolimatta

Uuden kierron ensimmäisten päivien aikana peruslämpötila saattaa joskus olla koholla ja laskea viimeistään 5. päivänä. Lämpötila pysyy kuitenkin edelleen koholla, jos olet raskaana.

Ennen kaikkea, jos kuukautisesi ovat myöhässä tai vuoto on huomattavasti normaalia vähäisempää, se saattaa tarkoittaa, että olet raskaana. Myös muut tekijät, kuten kuumesairaudet, saattavat aiheuttaa kehon lämpötilan kohoamista.

Kohdunkaulan lima

Kohdunkaulan liman määrä ovulaation määrittäjänä

Lähde: www.pregprep.com

Siinä missä ovulaatio voidaan tunnistaa kohonneesta peruslämpötilasta jälkikäteen, se voidaan ennustaa myös kohdun limakalvon rakenteesta2.

Tämä johtuu siitä, että hedelmällisen vaiheen aikana kohdunkaula tuottaa erityisen paljon juoksevaa eritettä helpottaakseen siittiöiden pääsyä kohtuun. Kohdunkaulasta erittyy tavallisesti niin paljon limaa, että naiset huomaavat hedelmälliset päivänsä pyyhkiessän WC-paperilla.

Koska ovulaation laukaisee pääosin toinen hormoni, luteinisoiva hormoni (LH), kohdunkaulan liman erittyminen ei ole absoluuttinen tae ovulaatiosta. On siksi suositeltavaa arvioida ovulaation ajankohtaa kiinnittämällä huomiota sekä kohdunkaulan limaan että kehon lämpötilaan. Kohdunkaulan liman koostumus voidaan myös merkitä päivittäin lämpötilakäyrälle.

Tavallisesti naiset tarvitsevat muutaman kuukauden osatakseen tarkkaan tulkita kohdunkaulan liman koostumusta. Kuitenkin tämän jälkeen huomiot ja kokemus voivat antaa hyviä viitteitä siitä, mihin hedelmällinen vaihe sijoittuu.

Opi tulkitsemaan kohdunkaulan liman erittymistä

  • Kuukautisten aikana kohdunkaulalta ei juurikaan erity limaa.
  • Seuraavina päivinä vuodossa on usein limapaakkuja, joka ovat kiinteitä ja kumimaisia. Niiden muoto ei juurikaan muutu, vaikka niitä vedettäisiin kahdella sormella.
  • Sen jälkeen limaa alkaa erittyä enemmän, ja se katkeaa helpommin. Erite muuttuu myös ohuemmaksi ja kirkkaammaksi.
  • Hedelmällisen vaiheen aikana, muutamaa päivää ennen ovulaatiota, lima venyy useita senttimetrejä katkeamatta. Se on nyt lähes läpinäkyvää ja muistuttaa tuoretta kananmunan valkuaista.
  • Päivää ennen ovulaatiota, kierron hedelmällisimpänä päivänä, kohdunkaulan lima venyy kaikkein eniten koko kierron aikana.
  • Ovulaation jälkeen erittyvä lima muuttuu jälleen kokkareiseksi ja kovaksi. Hedelmällinen vaihe on päättynyt.

Stressi ja muut tekijät voivat tehdä kohdunkaulan limasta ohuempaa useammissa kierron vaiheissa. Jos ovulaatio on jo tapahtunut, se voidaan havaita jälkikäteen vain kohonneiden kehon lämpötilojen perusteella.

Kohdunkaulan tutkiminen

Naiset, joilla kohdunkaulan liman erittyminen on vähäisempää, voivat säännöllisesti tunnustella kohdunkaulaa määrittääkseen hedelmällisen vaiheensa. Kohdunkaula, joka työntyy kohdusta emättimen alueelle, avautuu ovulaation aikana. Tämä luo optimaaliset olosuhteet siittiöiden sisäänpääsylle.

Hedelmättömän vaiheen aikana kierron alussa ja ovulaation jälkeen, kohdunkaula on syvällä emättimessä. Kohdunkaula on helposti tunnusteltavissa koukistetuilla tai suorilla sormilla. Tällöin kohdunkaula on suhteellisen kova ja sulkeutunut.

Ovulaatiota ympäröivinä päivinä kohdunkaula on korkeammassa asemassa. Tällöin sitä on vaikeampi tunnustella sormin. Kohdunkaulan avautuminen tuntuu kuoppana tai lovena pallomaisissa rakenteissa. Kohdunkaula tuntuu myös hyvin pehmeältä.

Tutkiminen olisi hyvä aloittaa kuukautisten lopulla. Asento, tunnustelussa käytettävä sormi ja aika pitäisi olla sama koko kierron ajan.

Tärkeä ohje: pese kätesi hyvin ennen tunnustelua tulehdusten välttämiseksi. Virtsarakon tyhjentäminen helpottaa myös kohdunkaulan tunnustelua.

Testitikut ja -liuskat

Luteinisoivan hormonin (LH) tasot nousevat jyrkästi kuukautiskierron ensimmäisen puoliskon lopulla, mikä laukaisee ovulaation. Kun luteinisoivan hormonin taso saavuttaa maksiminsa, se on merkki siitä, että ovulaatio tapahtuu yhden päivän sisällä.

Testiliuskat toimivat samalla periaatteella kuin raskaustestit. Tavallisesti ovulaatiotikkua pidetään virtsassa lyhyen ajan. Muutaman minuutin jälkeen tarkistusviiva tulee näkyviin. Jos luteinisoivan hormonin arvo on korkealla, näyttöön ilmestyy kaksi viivaa.

Testit osoittavat, milloin nainen on erittäin hedelmällinen. Tällöin luteinisoivaa hormonia kuvaava viiva on vähintään yhtä vahva kuin kontrolliviiva. Koska ovulaatiotestit toimivat hieman toisistaan poikkeavasti, noudata tarkasti valmistajan ohjeita.

Kun lämpötilan mittauksen ja kohdunkaulan liman tarkastelun myötä opit tuntemaan kehosi, voit tunnistaa mahdolliset ovulaatiopäivät. Testiä voidaan käyttää näiden päivien aikana hedelmällisyyden vahvistamiseen.

Ovulaatiotesti on erittäin kätevä etenkin naisille, joiden kierto on hyvin epäsäännöllinen. Tämä johtuu siitä, että kehon lämpötilan mittaamisella ovulaatioajankohta voidaan määrittää vasta, kun ovulaatio on jo tapahtunut ja hedelmällinen vaihe siten jo ohitettu.

Parhaat ovulaation ennustamismenetelmät

Ovulaation ennustamisvälineiden hinnoissa on huomattavia eroja

Valitettavasti testiliuskoja tarvitaan tässä tapauksessa paljon. Kontrolli tulisi aloittaa noin kaksi päivää ennen aikaisinta mahdollista ovulaatiopäivää ja jatkaa, kunnes luteinisoivan hormonin tasot alkavat nousta.

Hedelmällisyystietokone

Hedelmällisyystietokone voi olla kätevä apu hedelmällisen vaiheen määrittämisessä. Hedelmällisyystietokone hyödyntää tähän tarkoitukseen samoja tuttuja keinoja – lämpötilaa2 ja sekä luteinisoivan hormonin että progesteronin tasojen kuvaajaa.

Hedelmällisyystietokoneen käytöstä on se etu, että se prosessoi tiedot puolestasi. Se laatii kuvaajan ja analysoi arvot puolestasi.

Hedelmällisyystietokone on käytännöllinen lisä perhesuunnitteluun. Se voi auttaa lasta haluavaa pariskuntaa tunnistamaan hedelmällisen vaiheen.

Älypuhelinsovellukset

älypuhellinsovellus ovulaatiopäivän määrittämiseen

Parhaimmat hedelmällisyyssovellukset

Kannattaako hankkia ilmaissovellus vai maksaa lisäominaisuuksista?

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, ovat lukuisat hedelmällisyyssovellukset iPhonelle ja Android-käyttöisille älypuhelimille.

Nämä sovellukset auttavat naisia seuraamaan kuukautisiaan ja terveyteensä liittyviä asioita, kuten painoa ja henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Sovellukset lähettävät naisille muistutuksia hedelmällisimmistä päivistä ja kaikki on tavallisesti järjestetty helppokäyttöiseksi ja tyylikkääksi kalenteriksi.

Monet sovellukset ovat ilmaisia, ja maksullisissa Premium-versioissa on lisäominaisuuksia.

Tärkeää on vain tietää, mitkä niistä ovat hyviä ja mitä niistä taas kannattaa välttää.

Viitteet

  1. ”Charkoudian N, Stachenfeld NS. Reproductive hormone influences on thermoregulation in women. Compr Physiol. 2014; 4(2): 793-804”
  2. ”Gross BA. Natural family planning indicators of ovulation. Clin Reprod Fertil. 1987;5(3): 91-117”
  3. ”Gross BA. Natural family planning indicators of ovulation. Clin Reprod Fertil. 1987;5(3): 91-117”
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.