Ravintoaineilla on suuri merkitys naisten hedelmällisyydelle ja raskaudelle. Erityisesti tietyt ravintoaineet auttavat lisäämään hedelmöittymismahdollisuuksia ja edistävät tervettä raskautta.

Jos keho ei saa riittävästi ravinteita, se ei voi toimia kunnolla. Tämä voi vaikuttaa terveyteen ja elinvoimaisuuteen. Myös lisääntymiseen tarvitaan aminohappoja, mineraaleja, vitamiineja ja hivenaineita.

Ravintoaineiden vaikutukset naisten hedelmällisyyteen ovat monimuotoisia. Tiettyjen ravintoaineiden puute voi heikentää sekä hedelmällisyyttä että olla myös muuten haitallista. Vaikka hedelmöittyminen voi olla mahdollista, tiettyjen ravintoaineiden puute voi vaikuttaa negatiivisesti sikiön kehitykseen ja aiheuttaa syntymävikoja. Sen lisäksi se on riski myös äidin terveydelle.

Tärkeimmät naisen hedelmällisyyttä tukevat ravintoaineet

Copper

Hivenaine kupari vaikuttaa terveeseen aineenvaihduntaan ja hormonitasapainon säätelyyn. Jos kehossa on liian vähän tai liikaa kuparia, se voi vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että alhainen kuparipitoisuus on yhteydessä heikentyneeseen hedelmällisyyteen. Tämän uskotaan johtuvat estrogeeniaineenvaihdunnan häiriöistä.

Lue lisää

Folic acid

Ehkä yksi parhaiten tunnetuista raskaudelle tärkeistä ravintoaineista on foolihappo. Tätä B-vitamiinia tarvitaan tukemaan tervettä solunjakautumista vauvan kehittyessä. Foolihapon puute voi johtaa hermostoputken, selkärangan ja aivojen vikoihin. On tärkeää, että naiset lisäävät foolihapon saantiaan, jos toiveissa on tulla raskaaksi. Foolihapon runsas saanti tulisi taata raskauden ensimmäisten vaiheiden aikana vauvan terveen kehittymisen tukemiseksi.

Lue lisää

Iron

Rautatasojen ja naisten hedelmällisyyden välillä on vahva yhteys. Riittämätön raudan saanti voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämistä. Terveiden rautatasojen ylläpitäminen auttaa vähentämään ovulaatio-ongelmien riskiä. Alhainen rautataso voi aiheuttaa myös pienikokoisempien vauvojen syntymistä. Rautaa tarvitaan sikiön ja istukan kasvamiseen. On tärkeää seurata rautatasoja tarkkaan raskauden aikana. Liian vähäinen tai liian runsas raudan saanti voi aiheuttaa ongelmia.

Lue lisää

Omega-3 fatty acids

Nämä olennaiset rasvahapot ovat tärkeitä sekä hedelmällisyydelle että vauvan terveelle kehittymiselle raskauden aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapot saattavat auttaa pidentämään naisen lisääntymisiän pituutta. Tämä tutkimus perustuu eläinkokeisiin, ja tulokset vaativat lisätutkimuksia. Toisissa tutkimuksissa on todettu, että omega-3-rasvahappojen saannin lisääminen koeputki-/mikrohedelmöityshoitojen aikana auttaa parantamaan hedelmällisyyttä ja sikiön kasvua. Raskauden aikana nämä olennaiset rasvahapot voivat auttaa suojaamaan kehittyvää sikiötä oksidatiiviselta stressiltä ja tukemaan tervettä syntymäpainoa.

Lue lisää

Vitamin C

Voimakas antioksidantti, C-vitamiini vähentää oksidatiivista stressiä ja voi vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiinilisät voivat olla hyväksi lapsettomuushoidoissa käyville naisille.

Lue lisää

Vitamin D

”Aurinkovitamiiniksi” usein kutsuttu vitamiiniyhdisteiden ryhmä auttaa kehoa hyödyntämään hivenaineita ja muita tärkeitä ravintoaineita. D-vitamiini on eläinkokeissa näyttänyt vaikuttavan naisten hedelmällisyyteen. Naispuolisilla rotilla, joiden D-vitamiinin saanti oli puutteellinen, oli vaikeuksia saada terveitä jälkeläisiä. Ihmisillä D-vitamiini on osoittautunut tärkeäksi terveille raskauksille ja normaalille sikiön kehitykselle. Naisilla, joiden D-vitamiinin saanti on vähäinen, on suurempi riski saada komplikaatioita raskauden aikana ja saada pienempiä vauvoja.

Lue lisää

Vitamin E

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsettomuushoidoissa olevat naiset voivat hyötyä E-vitamiinilisistä. Tämä vitamiini parantaa kohdun limakalvon vastetta antioksidanttisten ja koaguloitumista estävien ominaisuuksiensa ansiosta. E-vitamiini tukee myös sikiön tervettä kehitystä.

Lue lisää

Zinc

Hormonitasojen ylläpitäminen perustuu sinkkiin. Tämän vuoksi tämä hivenaine on erittäin tärkeä naisen hedelmällisyydelle. Koko raskauden ajan alhaiset sinkkitasot voivat aiheuttaa ongelmia sikiön kehitykselle ja komplikaatioita synnytyksen aikana.

Lue lisää

Ravintoaineiden saannin lisääminen tukee naisten hedelmällisyyttä

Ravintoaineiden vaikutukset naisten hedelmällisyydelle ovat hyvin tärkeitä. Ravinteiden merkityksen ymmärtäminen lisääntymisen ja vauvan kehityksen kannalta voi auttaa naisia tekemään elämässään terveellisempiä valintoja. Olennaisten ravintoaineiden saannin varmistaminen voi parantaa hedelmällisyyttä ja tukea tervettä raskautta ja vauvan tervettä kehittymistä.

Vaikka on helppo kannustaa tuoreiden elintarvikkeiden lisäämiseen ruokavaliossa tärkeiden ravintoaineiden riittävän saannin varmistamiseksi, sen noudattaminen arjessa ei aina ole helppoa. Kiireinen päivittäinen rutiini ja tietyt elämäntapavalinnat voivat lisätä ravintoaineiden saannin tarvetta. Tarve voi olla suurempi, jos ruokavalio on köyhä. Sen seurauksena lisääntymisterveys voi kärsiä.

Terveen hedelmällisyyden takaamiseksi ja raskaaksi tulon mahdollisuuden parantamiseksi monet hedelmällisyysasiantuntijat suosittelevat naisille ravintolisiä. Se on edullinen, tehokas ja miellyttävä tapa varmistaa, että keho saa riittävästi ravintoa raskauden aikana. Markkinoilla on useita eri tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti lisääntymisterveyden ja sikiön normaalin kehityksen tukemiseen.

On tärkeää konsultoida lääkäriä ennen ravintolisän valitsemista. Jotkut ravintolisät soveltuvat paremmin raskaaksi yrittäville naisille, toiset taas raskaana oleville naisille. Tavalliset monivitamiinit eivät ole suositeltavia, sillä joidenkin ravintoaineiden liiallinen saanti voi olla haitallista raskauden aikana. Oikealla ravintolisällä ja positiivisilla elämäntapamuutoksilla voidaan kuitenkin edistää lisääntymisterveyttä.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.