Karnitiini parantaa miehen hedelmällisyyttä lisäämällä siittiöiden määrää sekä parantamalla siittiöiden liikkuvuutta, DNA:n eheyttä ja morfologiaa.
L-karnitiinia on kehomme lähes jokaisessa solussa. Se on aminohappojen lysiini ja metioniini johdannainen. Karnitiini on yleisnimi useille yhdisteille. Näitä ovat L-karnitiini, asetyyli-L-karnitiini ja propionyyli-L-karnitiini. Tämä energiantuotantoon osallistuva yhdiste välittää pitkäketjuisia rasvahappoja mitokondriaan. Se on mukana energiantuotannossa ja poistaa siinä syntyviä kuona-aineita. Tällä aminohapolla on myös tärkeitä antioksidanttisia ominaisuuksia. Se voi auttaa suojaamaan siittiösoluja oksidatiiviselta stressiltä.

Punainen liha sisältää paljon L-karnitiinia.
Kliininen tutkimus: Heikentävätkö alhaiset L-karnitiinitasot miehen hedelmällisyyttä?
Tutkimus, jossa kerättiin siemennestenäytteet 101 mieheltä, vahvisti eroavuuksia siemennesteen plasman L-karnitiinipitoisuuksissa hedelmällisten ja hedelmättömien miesten välillä1.
Toinen Fatemiehin sairaalassa Hamadanissa, Iranissa tehty tutkimus vahvisti, että alhaiset L-karnitiinitasot ovat yhteydessä miesten hedelmättömyyteen2. Tässä tapaustutkimuksessa 72 hedelmättömän ja 80 hedelmällisen miehen L-karnitiinitasoja arvioitiin UV -entsyymitestissä.
Tulokset
Näissä tutkimuksissa saatiin selville seuraavaa:
- Hedelmällisten miesten L-karnitiinitasot olivat tilastollisesti merkittävästi alhaisemmat kuin vertailuryhmän hedelmällisillä miehillä.
- Alhaiset L-karnitiinitasot (keskiarvo 100,58) olivat yhteydessä siittiöiden muuttujien poikkeavuuksiin. Siemennesteanalyysin normaali L-karnitiinin keskiarvo oli 478,4.
- Tutkimuksessa havaittiin merkittävä tilastollisesti positiivinen yhteys siemennesteen plasman L-karnitiinitasojen, liikkuvien siittiöiden osuuden, siittiöiden lukumäärän ja normaalin morfologian välillä.
Nämä tutkimukset osoittavat, että tämä aminohappo on tärkeä useiden siittiöiden terveyttä koskevien tekijöiden kannalta. Tätä yhdistettä tarvitaan ylläpitämään terve siittiötiheys, siittiöiden morfologia ja liikkuvuus.
Kliininen tutkimus: Parantaako L-karnitiini- ja L-asetyylikarnitiinilisä miehen hedelmällisyyttä?
De Rosan ja kollegoiden tekemän tutkimuksen mukaan hedelmälliset miehet voivat parantaa siittiöiden terveyttä L-karnitiinilisillä3.
Tässä tutkimuksessa 170 hedelmätöntä miestä sai L-asetyylikarnitiinia 500 mg kahdesti päivässä ja L-carnitine 1 g päivittäin 6 kuukauden ajan. Tutkimuksessa arvioitiin siemennesteen karnitiinitasot. Tutkijat mittasivat myös siittiöiden muuttujia kuten liikkuvuutta, lukumäärää ja DNA:n eheyttä.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- kolmen kuukauden jälkeen kaikkien osallistujien siittiöiden laatu oli parantunut. Siittiöiden kokonaislukumäärä, liikkuvuus, tuman DNA:n eheys ja siittiöiden morfologia paranivat.
- siittiöiden kyky tunkeutua kohdunkaulan limaan oli huomattavasti parantunut kuuden kuukauden jälkeen.
Tutkimus korostaa tämän aminohapon tärkeyttä miehen hedelmällisyyden tukijana. Ravintoainelisä voi parantaa siittiöiden muuttujia, jotka parantavat hedelmällisyyden mahdollisuuksia.
Kliininen tutkimus: Vähentääkö L-karnitiini siittiöiden oksidatiivista stressiä?
Siittiöiden terveys voi kärsiä vapaiden radikaalien aiheuttamista vaurioista. Lumelääkekontrolloidussa, satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa tutkittiin karnitiinin vaikutuksia siittiöiden liikkuvuuteen ja vapaiden radikaalien torjumiskykyyn4
59 potilasta sai joko L-karnitiinia, asetyyli-L-karnitiinia, niiden yhdistelmää tai lumelääkettä.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- asetyyli-L-karnitiinin ja L-karnitiinin yhdistelmähoito paransi siittiöiden liikkuvuutta sekä vapaiden radikaalien torjumiskykyä.
Tutkimus korostaa tämän aminohapon tärkeyttä oksidatiivisen stressin vähentämisessä. Siittiöiden suojaaminen vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta on olennaista hedelmällisyyden säilyttämisen kannalta.
Kliininen tutkimus: Voiko L-karnitiinista olla hyötyä keinohedelmöityksessä?
Keinohedelmöityshoidon valmistelussa siittiöt käyvät yleensä läpi inkubaation ja sentrifugoinnin. Näiden prosessien tiedetään heikentävän siittiöiden laatua.
Yhdessä tutkimuksessa tutkijat arvioivat L-karnitiinin vaikutuksia siittiöiden toimintakyvylle. He keskittyivät DNA:n oksidaatioon ja siittiöiden liikkuvuuteen inkubaation ja sentrifugoinnin jälkeen5.
Tulokset
Tutkimus osoitti, että
- Siittiöiden liikkuvuus parani inkubaation ja sentrifugoinnin jälkeen, kun L-karnitiinia lisättiin ennen sentrifugointia 0,5 mg/ml.
- Tämän aminohapon lisääminen ei vaikuttanut siittiöiden DNA:n hapettumiseen eikä siittiöiden toimintakykyyn.
Tämän tutkimuksen pohjalta näyttää siltä, että keinohedelmöityshoidoissa olevat pariskunnat voivat hyötyä karnitiinilisästä. Tämä aminohappo saattaa suojata siittiöiden tervettä liikkuvuutta koeputki-inkuboinnin ja sentrifugoinnin aikana.
L-karnitiinin lähteet
L-karnitiinia on runsaasti muun muassa punaisessa lihassa, sianlihassa, maitotuotteissa, avokadossa, pähkinöissä, parsassa ja vehnässä. Punaisessa lihassa sitä on eniten.
L-karnitiinilisää ostettaessa Carnipure® on suositeltava tuotemerkki, sillä sen puhtaus on patentoidun fermentaatioprosessin ansiosta erittäin hyvä. Muut tuotteet saattavat sisältää D-karnitiinia, joka on suurina annostuksina myrkyllinen.
Karnitiinin käyttö miehen hedelmälllisyyden parantamisessa

L-karnitiini on tehokas miehen hedelmällisyyttä parantava ravintoaine, vaikkakin vain yksi monista. Kliinisissä tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että
Olemme siksi verranneet kaikkia parhaimpia miehen hedelmällisyyden parantamiseen tarkoitettuja moniravintolisiä avoimessa rinnakkaisarvioinnissa.
Siittiöiden lukumäärää lisääviä ja liikkuvuutta ja morfologiaa parantavia ravintoaineita
Viitteet
Viitteet
- “Mataliotakis, I. et.al. (2000). L-Carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. International Journal Fertility and Women’s Medicine, Volume 45, Issue 3, (pp. 236-240).” ↩
- “Sheikh, N. et.al. (2007) L-carnitine level in seminal plasma of fertile and infertile men. Journal of Research in Health Sciences, Volume 7, Issue 1, (pp. 43-8)” ↩
- “De Rosa, M. et.al. (2005). Correlation between seminal carnitine and functional spermatozoal characteristics in men with semen dysfunction of various origins. Drugs in R&D, Volume 6, Issue 1, (pp.1-9).” ↩
- “Balercia, M. et.al. (2005). Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of l-carnitine, l-acetylcarnitine, or combined l-carnitine and l-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertility and Sterility, Volume 84, Issue 3. (pp. 662-671).” ↩
- “Banihani S. et.al. (2012). Human sperm DNA oxidation, motility and viability in the presence of L-carnitine during in vitro incubation and centrifugation. Andrologia, Volume 44, Issue 1, (pp. 505-12).” ↩
- ”http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- ”Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩