Onko Bimek SLV -”spermakytkin” vastaus miesten ehkäisyyn?
Miesten ehkäisy on erittäin kehittymätön ehkäisyn alue. Vastuu ehkäisystä on pitkälti jäänyt naisille. Vasektomian ja kondomien ohella miehille on tarjolla vain vähän ehkäisyvaihtoehtoja.
Vuonna 2015 tiedotettiin uuden, ehkäisypilleriä vastaavan, miehille suunnatun tuotteen testaamisesta. Tutkijat testaavat myös miehille tarkoitettuja ehkäisyrokotteita.
Kestää luultavasti kuitenkin vuosia, ennen kuin nämä miehille tarkoitetut ehkäisyvälineet todetaan turvallisiksi ja saadaan yleisesti myyntiin. Nyt ollaan testaamassa uutta ideaa, joka saattaa tarjota miehille lisävaihtoehdon.
Siittiöiden ulospääsyn kytkeminen päälle ja pois päältä
Kaksikymmentä vuotta sitten saksalainen Clemens Bimek sai idean kehittää miesten ehkäisyvälineen. Bimek, joka on varsinaiselta ammatiltaan puuseppä, kehitti mekanismin, joka mahdollisti väliaikaisen sterilisaation kytkintä painamalla.
”Bimek SLV” patentoitiin vuonna 2000. Bimek käytti laitetta menestykkäästi itse vuonna 2009 ja on siitä lähtien parannellut laitetta sijoitusrahan tuella. Nyt tuotteelle on myönnetty lupa kliiniseen kokeeseen. Yritys etsii 25 vapaaehtoista miestä osallistumaan Bimek SLV:n testaamiseen.
Miten miesten ehkäisyväline Bimek SLV toimii?
Bimek SLV on alle tuuman mittainen laite, joka koostuu kahdesta venttiilistä. Sen paino on alle 3 grammaa.
Se on suunniteltu asennettavaksi kirurgisesti siemenjohtimeen. Siemenjohdin (ductus deferens tai vas deferens) on putki, joka kuljettaa siittiöt kiveksistä virtsaputkeen.
Kun Bimek SLV on istutettu paikalleen, potilas voi käyttää kivespussien ihon alla olevaa laitteen on/off-kytkintä. Kun venttiili on suljettu, se sulkee siittiöiden pääsyn ja ohjaa ne siemenjohtimista takaisin kivespusseihin. Tämä on tehokas ehkäisykeino.
Toisin kuten vasektomiassa, tila ei ole pysyvä, vaan voidaan palauttaa ennalleen kytkemällä kytkin pois päältä.
Alla olevan animaation on tuottanut teknologian kehittämiseen investoinut yritys, ja se havainnollistaa Bimek SLV:n toimintatavan:
Toimiiko Bimek SLV?
Bimek SLV on vielä melko tuntematon teknologia, minkä vuoksi osalla lääkäreistä on epäilyksensä. Mainittuja epäilyksen aiheita ovat esimerkiksi siemenjohtimien arpeutuminen laitteen implantoinnin seurauksena. Se voisi haitata siittiöiden kulkua avoimesta venttiilistä huolimatta.
On myös mahdollista, että venttiili tukkeutuu, jos se on kiinni liian kauan. Ei ole myöskään laajalti tiedossa, miten keho reagoi Bimek SLV:n sisältämiin materiaaleihin – asia, joka myös on otettava huomioon. On myös tärkeää muistaa, että laite ei suojaa sukupuolitaudeilta.
Mainituista huolenaiheista huolimatta monet lääkärit ovat myös optimistisia. Yksi tämän ehkäisyvälineen eduista on, ettei se sisällä hormoneja. Niin ollen sillä ei ole hormonitasojen heilahteluiden ei-toivottuja sivuvaikutuksia.
Jos Bimek SLV on niin tehokas kuin kehittäjät uskovat, se voi olla luotettavampi kuin kondomit ei-toivottujen raskauksien ehkäisijänä. Yhdysvalloista saadut tilastot antavat olettaa, että raskauden mahdollisuus kondomia käyttävillä pariskunnilla vuodessa on jopa 18 %1.

Tällä hetkellä ainoa luotettava miesten ehkäisykeino (selibaatin ohella) on vasektomia. Tätä toimenpidettä on vaikea saada tekemättömäksi. Siksi mahdollisuudet tulla isäksi vasektomian jälkeen ovat hyvin vähäiset.
Bimek SLV voi tarjota miehille paremmat mahdollisuudet kontrolloida hedelmällisyyttään.
Bimek SLV:n testaukseen ja kehittämiseen osallistuneet tahot luottavat siihen, että tämä miesten ehkäisykeino tulee olemaan saatavilla jo 2018. Ei ole siksi yllättävää, että monet miehet ovat kiinnostuneita kliinisten tutkimusten tuloksista, jotka on tarkoitus julkaista tänä vuonna.
Me seuraamme tilanteen kehittymistä ja raportoimme tuloksista heti, kun niitä on saatavilla.
Myös nämä hedelmällisyyttä käsittelevät artikkelit saattavat kiinnostaa sinua
Viitteet
- “Trussel, J. (2011). Contraceptive failure in the United States. Contraception – an international reproductive health journal, Volume 83, Issue 5, (pp. 397-404).” ↩