Raskauteen valmistautumiseen liittyy monia asioita.

Perheenlisäyksen suunnittelu on jännittävää, joskin mahdollisesti myös stressaavaa aikaa. Monet tekijät vaikuttavat raskauteen, minkä vuoksi perheen perustamiseen on tärkeä valmistautua hyvin.

Alla olevaan luetteloon olemme keränneet muutamia tekijöitä, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi ja tukea vauvasi optmaalista kehittymistä ja kasvamista kohdussa.

Yleinen terveystarkastus

Yksi tärkeistä asioista on yleinen terveystarkastus. On tärkeää, että huolehdit papakokeen ottamisesta. Varmista myös verikokein, että olet sairastanut vihuri- ja vesirokon. Saatat tarvita näitä rokotteita, jos havaittu riski on olemassa.

On myös suositeltavaa tutkia sukupuolitaudit. Hoitamattomana klamydia voi levitä munanjohtimiin ja aiheuttaa nesteiden kertymistä (hydrosalpinx) ja arpeutumista, johtaa hedelmättömyyteen ja lisätä kohdunulkoisten raskauksien mahdollisuutta. Muita sukupuolitauteja, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen ovat:

  • kuppa (Syphilis)
  • tippuri (Gonorrhoea)
  • papillooma (HPV)
  • herpes
  • HIV
  • hepatiitti B
  • kondylooma

Asiantunteva konsultaatio

Jos et ole tullut raskaaksi kahdentoista kuukauden aktiivisesta yrittämisestä huolimatta, keskustele asiasta gynekologisi tai lapsettomuusasiantuntijan kanssa. Heiltä voit pyytää neuvoa ja saada tietoa tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista. Joskus hedelmällisyyttä heikentävä tekijä voidaan saada selville muutamalla yksinkertaisella kokeella. Kun syy on saatu selville, hedelmöittyminen saattaa käydä helpommin.

Oman kuukautiskierron tunteminen

Ovulaation ennustamiseen voidaan käyttää useita eri menetelmiä. Näitä ovat muun muassa muutosten seuraaminen kehon lämpötilassa, kohdunkaulan limassa, syljessä ja virtsassa. Nämä menetelmät eivät aina ole 100-prosenttisen luotettavia, sillä monet ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa niihin. Ne voivat kuitenkin toimia hyvänä hedelmällisten vaiheiden merkkinä.

Terveellinen ruokavalio

On tärkeää huolehtia hyvästä ravitsemuksesta, sillä se vaikuttaa hedelmällisyyteen. Terveellisen ruokavalion pitäisi sisältää päivittäin paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä laatukasta proteiinia kalasta, vähärasvaisesta lihasta, kananmunista tai palkokasveista. Myös monimutkaiset hiilihydraatit ja kalsiumpitoiset ruoat ovat tärkeitä. On myös tärkeää yrittää välttää lisäaineita kuten makeutus-, säilöntä- ja väriaineita sekä paljon tyydyttyneitä rasvahappoja sisältäviä ruokia.

Positiivisia elämäntyylin muutoksia

No alcohol consumption

Raskaaksi yrittämisen ja raskauden aikana on tärkeää pidättäytyä alkoholista. Alkoholi voi vahingoittaa vakavasti syntymättömän vauvan terveyttä ja lisätä keskenmenon riskiä.

No smoking

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti sekä miehen että naisen hedelmällisyyteen. Se lisää erektiohäiriöitä ja vahingoittaa suuressa määrin munasolujen ja siittiöiden DNA:ta. Tupakan savu lisää raskaana olevilla keskenmenon riskiä.

Other legal and illegal drug use

Kaikki laittomat huumeet voivat vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen, ja niitä pitäisi välttää. On olemassa myös paljon reseptilääkkeitä, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista, esim. verenpaine-, kilpirauhas-, immunosuppressiiviset lääkkeet ja steroidit. On suositeltavaa konsultoida lääkäriä kaikista lääkkeistä, jos suunnittelet raskautta.

Emotional wellbeing

Positiivisena pysyminen ja terve asenne voi tukea hedelmällisyyttä. Vaikka kaikkea stressiä ei voi välttää, sen vähentäminen ja reagoiminen järkevästi stressitilanteissa voi helpottaa raskaaksi tulemista. On olemassa monia organisaatioita, jotka järjestävät stressinhallintakoulutusta ja auttavat hallitsemaan raskauteen ja/tai raskaaksi yrittämiseen liittyvää jännitystä.

Take foliate supplements

Ennen raskautta on tärkeää huolehtia folaattien saannista. Tätä B-vitamiinia tulisi ottaa säännöllisesti vähintään kuukauden ajan ennen raskaaksi tuloa ja kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Sillä voidaan huomattavasti vähentää neuraaliputken sulkeutumishäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa synnäisiä kehityshäiriöitä, esim. selkärankahalkio (spina bifida). Folaattia voidaan ottaa yksistään tai yhdessä muiden ennen raskautta suositeltavien ravintolisien kanssa.

Stay fit

Raskaus voi olla keholle raskasta, joten on tärkeää olla edes kohtalaisessa kunnossa ennen raskaaksi yrittämistä. Sen sijaan erittäin raskaita ja pitkäkestoisia treenejä kannattaa välttää, sillä ne voivat vaikuttaa haitallisesti kuukautiskiertoon ja ovulaatioihin ja siksi vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Naiset, jotka eivät muuten harrasta säännöllistä liikuntaa, voivat harrastaa kevyempää liikuntaa. Liikunta on hyväksi myös miehen hedelmällisyydelle, mikä on hyvä ottaa huomioon raskautta yritettäessä.

Säilytä terveellinen paino

Painon pitäminen terveellisissä lukemissa on tärkeää sekä miehen että naisen hedelmällisyydelle. Ylipaino lisää hormonaalisten heilahtelujen, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä – tekijöitä, jotka kaikki voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä. Myös alipainoisilla naisilla on vaara tulla hedelmättömäksi, sillä alipaino häiritsee merkittävästi kuukautiskiertoa. Jos olet huolissasi painostasi, konsultoi ravitsemusterapeuttia ja pyri pääsemään hedelmällisyyden kannalta optimaaliseen painoon.

Hedelmällisyyden lisääminen

Useat sairaudet voivat vähentää naisen hedelmällisyyttä. Muutamia esimerkkejä näistä sairauksista ovat:

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyy monia oireita, ja se saattaa olla diagnoosi, jos naisella on kaksi seuraavista ongelmista:

  • Korkeat androgeenitasot (mieshormoni)
  • Munasarjojen kystat tai rakkulat
  • Epäsäännölliset kuukautiset

Naiset, joilla on diagnosoitu munasarjojen monirakkulaoireyhtymä saattavat tarvita apua raskaaksi tulemisessa, jos heillä on epäsäännölliset kuukautiset. Hoitokeinoina voidaan käyttää sekä keinotekoisia menetelmiä, kuten koeputkihedelmöitys, lääkehoitoja että ajoitettua yhdyntää.

Endometriosis

Sairauteen liittyy myös kovia kipuja ennen kuukautisia ja niiden aikana, mikä johtuu kohdun ulkopuolelle muodostuvasta kudoksesta. Tämä voi joskus vähentää hedelmällisyyttä. Lue lisää endometrioosista ja hoidoista.

Blocked fallopian tubes

Tukokset munanjohtimissa estävät munasolujen kulkeutumisen kohtuun. Tukokset voivat kehittyä useista syistä ja niihin on olemassa eri hoitovaihtoehtoja. Lue lisää tukkeutuneista munanjohtimista ja hoitokeinoista.

Amenorrhea

Niihin liittyy kuukautisten poisjäänti, vaikka nainen on lisääntymisiässä. Siihen on olemassa monia syitä ja useita hoitokeinoja. Lue lisää amenorreasta.

Yhteenveto

Useimmat naiset ovat sitä mieltä, että positiiviset elämäntapamuutokset auttavat parantamaan hedelmällisyyttä. Terveellinen ruokavalio, kunnossa pysyminen ja kehon suojaaminen negatiivisilta vaikutuksilta tukevat hedelmällisyyttä. Naisille, jotka kärsivät jostakin hedelmällisyyttä heikentävästä sairaudesta, on olemassa käytännöllisiä ja tehokkaita vaihtoehtoja, joista kannattaa kysyä yleislääkäriltä tai gynekologilta.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.